Kõhedad kaadrid: Saudi Araabia õhutõrje prohmakas oleks peaaegu asula hävitanud (1)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Saudi Araabia tõestas nädalavahetusel, et kõrgelt hinnatud USA raketitõrjesüsteem Patriot võib oma töös peaaegu täielikult läbi kukkuda.

Pühapäeva hilisõhtul tulistasid Jeemeni huthimässulised Saudi Araabia poole seitse Burkan 2-H ballistilist lühimaa raketti. Kolm Burkani suundusid pealinna Ar-Riyadhi poole ning ülejäänud suundusid Khamis Mushaiti, Najrani ja Jazani linnade poole.

Kohaliku tsiviilelaniku filmitud videos (vaata ülevalt) stardivad Burkane alla laskma USA Patriot PAC-2 õhutõrje raketid. Vähemalt kaks Patrioti paistavad videos põruvat. Video algabki juba ühe plahvatanud raketiga, mille tükid langevad maa poole. Kaks ülejäänud Patrioti lähevad aga teele ja paistavad oma töö ära tegevat.

Ühes Twitteris ilmunud videos paistab aga Patriot rakett oma teelt eriti ohtlikult kõrvale kalduvat, kuni see pöörab õhus otsa ringi ja põrutab otse kohaliku asula lähistele.

Siin on veel üks video samast raketist:

Lõppkokkuvõttes lasti kõik Burkanid alla, kuid tegu võib olla esimese korraga, kui Patriot- raketid on niimoodi tehniliselt alt vedanud ja pannud isegi kohalikud tsiviilelanikud ohtu.

Twitterisse on tekkinud ka video ühe alla kukkunud Burkani raketi rusudest.

Iraani toetusega huthid hõivasid Jeemeni pealinna Sanaa 2014. aasta septembris ja vallutasid seejärel suure osa riigi põhja- ja keskosast. 2015. aasta märtsis sekkus konflikti Iraani verivaenlase, Saudi Araabia juhitav sõjaline koalitsioon.

ÜRO hinnangul on koalitsiooni õhurünnakud, selle kehtestatud blokaad ja sõja venimajäämine tekitanud Araabia poolsaare riigis maailma suurima humanitaarkatastroofi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles