Uus-Meremaa võimud: mis vene spioonid? Me ei leidnud ühtegi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus-Meremaa peaminister Jacinda Ardern
Uus-Meremaa peaminister Jacinda Ardern Foto: ANDY WHARTON/AFP/Scanpix

Paljud riigid on pärast Suurbritannias Surreys aset leidnud vene endise agendi Sergei Skripali mürgitamisjuhtumit näidanud üles solidaarsust ja saatnud Ühendkuningriigi eeskujul vene diplomaate riigist välja.

Uus-Meremaa peaminister Jacinda Ardern ja välisminister Winston Peters teatasid, et nad saadaksid ka vene spioonid välja, kuid neil ei õnnestunud mitte ühtegi leida, teatab The Guardian.

Uus-Meremaa välisminister Winston Peters
Uus-Meremaa välisminister Winston Peters Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Pärast seda, kui vene-briti kaksikagenti Sergei Skripalit ja ta tütart Juliat üritati 4. märtsil närvigaasi Novitšok abil tappa, on lääneriikidest rohkem kui 100 vene diplomaati välja saadetud. Lääne arvates andis Skripali tapmiskäsu Venemaa president Vladimir Putin isiklikult.

Sergei Skripal
Sergei Skripal Foto: YURI SENATOROV/AFP/Scanpix

Uus-Meremaa valitsus mõistis närvigaasirünnaku hukka ning avaldas Ühendkuningriigile ja teistele riikidele vene diplomaatide väljasaatmisel toetust.

Uus-Meremaa võimud kutsusid seal resideeruva Vene saadiku Valeri Terešenko vaibale, et uurida, mis toimub Wellingtoni Venemaa saatkonnas. Samuti seda, mida on öelda saadikul kui oma riigi esindajal närvigaasirünnaku kohta.

«Kui teised riigid teatasid, et nad saadavad kahtlusalused vene diplomaadid välja, siis meil ei ole kedagi välja saata. Kui oleks, oleksime ammu vastavaid samme astunud,» selgitas peaminister Ardern.

Uus-Meremaa peaminister Jacinda Ardern
Uus-Meremaa peaminister Jacinda Ardern Foto: ANDY WHARTON/AFP/Scanpix

Ardern lisas, et Uus-Meremaa on Ühendkuningriigis Salisburys toimunud rünnaku tõttu kõrgendatud valvelolekus ja jätkab olukorra jälgimist.

Vene kohus mõistis polkovniku auastmes Sergei Viktorovitš Skripali 2006. aastal Suurbritannia kasuks spioneerimiseks süüdi ja talle määrati 13 aasta pikkune vangistus. Ta vabastati 2010. aasta juulis USAs vahistatud vene spioonide vahetusprogrammi raames ja ta asus elama Suurbritanniasse, kus teda märtsi alguses rünnati närvigaasiga.

Julia ja Sergei Skripal, kes said kannatada Salisburys korraldatud närvigaasirünnakus
Julia ja Sergei Skripal, kes said kannatada Salisburys korraldatud närvigaasirünnakus Foto: Kuvatõmmis/Youtube
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles