Vabariiklasest endine kohtunik: USA relvaseadus on 18. sajandi reliikvia (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NRA liikmekaart ja tulirelv kuulidega.
NRA liikmekaart ja tulirelv kuulidega. Foto: KAREN BLEIER/AFP/Scanpix

Pensionil Ühendriikide ülemkohtu kohtunik John Stevens usub, et nädalavahetusel meeleavaldusega relvakontrolli tõhustamist nõudnud protestijad survestama kongressi tagasi võtma põhiseaduse teist parandust, vahendab CNN.

«Hirm, et riiklik armee võiks kujutada ohtu mõne osariigi sõjaväele viis selle paranduse vastuvõtmiseni,» kirjutas Stevens New York Timesis avaldatud arvamusartiklis. «Tänapäeval on selle seaduse näol tegemist 18. sajandi reliikviaga.»

Stevens, kes on eluaeg olnud vabariiklane, kuid kelle kohtumäärusi peeti liberaalseks, viitas 2008. aastal vastu võetud otsusele, mille alusel kaitseb konstitutsiooni teine parandus inimese õigust omada tulirelva. Ta sõnas, et ei pooldanud seda otsust.

«See otsus, mida pean tänapäevani valeks, andis riiklikule tulirelvade assotsiatsioonile (NRA) võimsa propagandarelva,» kirjutas Stevens, kes teenis USA ülemkohut aastatel 1975-2010.

«Konstitutsiooni paranduse sisseviimine, et teisest parandusest lahti saada, oleks lihtne ja teeks palju selleks, et vähendada NRA mõju,» märkis Stevens.

Esimest korda käis endine kohtunik selle mõtte välja pärast Sandy Hooki koolitulistamist 2012.aastal.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles