Metsisekaamera – vaata, kuidas metsised mänguplatsile kogunevad

teadus.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsis mänguplastil
Metsis mänguplastil Foto: Kuvatõmmis metsisekaamerast

Märtsi teises pooles paigaldati ühele Võrumaa rabamännikus asuvale metsiste mänguplatsile veebikaamera, teatas Eesti Ornitoloogiaühing. Metsisekaamera võimaldab mai lõpuni jälgida metsiste mängurituaale ning hiljemgi kuulata-vaadata, mis seal toimub.

Tegemist on uhiuue kaameraga, mida saab moderaator liigutada, kallutada ja zoomida. Kui pesakaamerates toimub tegevus enam-vähem ühes piiritletud punktis – pesas, siis metsisemäng hõlmab märksa suuremat ala ning liigutatav kaamera on ainuvõimalik viis metsisemängu edastamiseks. Samas ei saa vältida seda, kui metsised otsustavad mängima hakata kaamera kuklapoolel.

Metsised ei tegutse kaamera ees ööpäevaringselt, vaid saabuvad mänguplatsile õhtul päikeseloojangu ajal. Täna peaks see toimuma ligikaudu kell 19:45. Sellest annab tunnistust suure robinana kostuv sisselend mängupaika. Hommikul algab metsisemäng 2-3 tundi enne päikesetõusu, ehk märtsi lõpus kella viie paiku varahommikul. Praegu (märtsi lõpus) võib kaamerast metsiseid näha ja kuulda keskhommikuni , mil kuked mängupaigast eemale puhkama ja toituma suunduvad. Lisaks metsistele võivad kaamera kuuldevälja sattuda ka teised männikutele iseloomulikud linnuliigid nagu käbilinnud, rongad ja tutt-tihane, hea õnne korral võib öötundidel kuulda koguni händkakku! Aeg-ajalt kostab metsisekaamerast inimtegevuse hääli: teelt kostev müra, ülelendavad lennukid, raietööd ja hääled lähedal asuvalt Kaitseväe harjutusväljalt.

Salvestust 27. märtsi hommikul mänguplatsil tegutsenud metsisekukest saab vaadata siin:

Kaamera paigaldamisel osalesid Urmas Sellis, Jaanus Tanilsoo, Olev Lüütsepp ja Omar Neiland ning metsisekaameral hoiab silma peal ka Looduskalendri foorumi rahvas.

Metsisekaamera näitab pilti mitme asutuse koostöös. Eesti Ornitoloogiaühing ostis kaamera, Kotkaklubi sättis selle töökorda, EENet toetab serverivõimsusega ja looduskalender.ee vahendab uudiseid. Kaamera paigaldamist ja aasta linnu projekti toetab Keskkonnainvesteeringute Keskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles