Õpetajad tahavad oma õigusi seadusesse kirja panna

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpetajad soovivad, et nende õigused ka seaduses kajastuks. Pildil Leie põhikooli inglise keele õpetaja Maris Kaur.
Õpetajad soovivad, et nende õigused ka seaduses kajastuks. Pildil Leie põhikooli inglise keele õpetaja Maris Kaur. Foto: Peeter Kümmel / Sakala.

Haridustöötajad tahavad õpilaste õiguste kõrval ka pedagoogide õigused ja kohustused seadustes täpselt fikseerida.


Eesti Haridustöötajate Liit võttis oma üldkogul vastu mitmeid ettepanekud põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse eelnõu täiendamiseks.

Haridustöötajad soovitavad täiendada põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse eelnõu lisaks kohustustele eraldi sättega õpetajate õigustest. Seadus peab andma haridusasutuse liikmeskonnale, lastevanematele ja kogu ühiskonnale, aga eelkõige õpetajatele kindluse, et tal on lisaks kohustustele ka seadusega garanteeritud õigused oma töös, leitakse ettepanekutes.

Haridustöötajad arvavad, et kooli juhtkonnalt peab nõudma ning neile ka tagama seadusega vastavad õigused, et kooli juht saaks vastutada turvalise õpikeskkonna loomise eest nii õpilastele kui õpetajatele.

Samuti leitakse ettepanekutes, et selgepiirilisemalt tuleks sätestada nii lastevanemate õigused kui ka kohustused oma laste kasvatamisel ning koostöö tegemisel haridusasutustega.

Haridustöötajad soovivad, et turvalise õpikeskkonna loomiseks, koolikiusamise ärahoidmiseks ja distsipliini kindlustamiseks õppetundides rakendatavad meetmed (sh õpetaja õigused korra kindlustamiseks ja korda rikkuva õpilase mõjutamiseks) oleksid sätestatud seadusega.

Kuna uued seadusemuudatused on suure rõhu asetanud õpilaste ja lastevanematega tehtavale individuaalsele tööle, on suurenenud ka õpetaja tööülesannete maht, seega tuleks piiritleda mitte ainult õpetaja tööaeg, vaid ka töökohustuste maht, leitakse ettepanekutes

Haridustöötajad soovivad ka, et lisaks pedagoogidele vajalike töötingimuste loomisele tagataks nende tööpanusele vastav õiglane töötasu.

Viimasel ajal on õigustatult päevakorda kerkinud kooliprobleemid seoses õpilaste ebaväärika käitumisega, lastevanemate sagedase ükskõiksusega oma laste kasvatamisel, koolikiusamise ja koolivägivallaga ning õpetajate ja kooli juhtkonna õigusetusega sekkuda tulemuslikult nende probleemide lahendamisse, nenditakse haridustöötajate avalduses.

Haridustöötajad ootavad riigikogult, valitsuselt ning haridus- ja teadus­ministeeriumilt vastavate seaduste ja määruste ettevalmistamist ning nende kiiret rakendamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles