Täna esilinastub ETVs dokumentaalfilm Laari valitsusest

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader filmist "Rodeo".
Kaader filmist "Rodeo". Foto: Rakvere Teatrikino

Täna, 29. märtsi õhtul algusega kell 21.40 on ETV ekraanil värske dokumentaalfilm «Rodeo», mis räägib taasiseseisvumisaja Eesti esimesest valitsusest. Sellest, et Eesti esimese põhiseadusliku valitsuse peaministri, noore ja kogenematu Mart Laari valitsusele ennustati paarikuulist võimul püsimise aega.

Taasiseseisvunud Eesti esimesele põhiseaduslikule valitsusele, mis saab noore ja kogenematu peaministri Mart Laari juhtimisel võimule 1992. aasta sügisel, ei ennustata valitseva kaose keskel paari kuudki. Noore riigi kontrolli all hoidmine oli ebapopulaarsete aga vajalike otsuste valguses järjest keerulisem.

Soov vabaneda täielikult okupatsiooniaja pärandist tegi Eestist välismaal eduka üleminekuriigi musternäidise ja andis eelise samalt positsioonilt startinud naaberriikide ees. Kodumaal aga saatis Laari valitsust üks skandaal teise järel. Ometi suudeti võimul püsida kaks aastat ning viia läbi hulga radikaalseid reforme.

«Proovisime teha filmi poliitikutest võimalikult ebapoliitiliselt,» ütleb Kiur Aarma, üks filmi autoritest ja lisab «tahtsime näidata lugu inimestest, kelle ees avaneb pealtnäha võimatu ülesanne teha kohast, mida nad valitsema on sattunud, riik.»

Filmis meenutavad 90-aastate pööraseid aegu Mart Laar, Lagle Parek, Marju Lauristin, Kaido Kama ja Indrek Tarand. Nad teevad seda kohati isegi irooniaga, sest nii mõnedki omal ajal traagilisena tundunud olukorrad mõjuvad tänapäeval koomiliselt.

Usalduse hoidmisest ja kaotamisest rääkiva filmi keskmes on konflikt kõrgete ideaalide ja pead tõstva uue majanduseliidi vahel.  See on avameelselt ja paraja eneseirooniaga jutustatud lugu ühe kaasaegse riigi loomisest. Lugu noortest idealistidest, kellest saavad poliitikud.

Dokumentaalfilm «Rodeo» on valminud 2017. aastal ja esilinastus kinodes tänavu 9. veebruaril. Filmis kõlab Ardo Ran Varrese originaalmuusika, autorid-režissöörid on Kiur Aarma ja Raimo Jõerand.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles