Tšehhi põllumajandusmasinad pakuvad kõva konkurentsi

, Maa Elu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karl Renser tutvustamas SECO murutraktorit.
Karl Renser tutvustamas SECO murutraktorit. Foto: Taavi Alas

Kui ühes vanas Eesti filmis küsis väike tehnikahuviline poiss motovõistlustel, „kas tšehhid ka tulevad”, siis võib öelda, et tšehhid tulevad hea meelega, kui neid kutsutakse. Pettuma ei pea. Seda võib öelda ka nende tehnika kohta.

Eestis on Tšehhi ja endine Tšehhoslovakkia ikka olnud tuntud kui väike ilus imedemaa. Selle tunnistajaks on kuulus sõiduauto Škoda, mida näeb Eestimaa teedel palju.

Kuigi praegu eelistab lääne põllumees või ettevõtja Ida-Euroopa toodangut peamiselt soodsa hinna pärast, siis tegelikult ei jää Tšehhis ja Slovakkiaski toodetavate masinate kvaliteet maailmakuulsatele tootemarkidele alla. Millised on põhilised masinad-traktorid, mida Eesti talunik, väiketalunik, turismiettevõtja või suurema maakoha omanik võiks Tšehhi ja Slovakkia toodangust valida ja osta?

Tšehhi masinad on taskukohased

Tšehhi, Slovakkia jt idaeurooplaste masinaid Eestisse toova KRK Mõigu juht, masinaehitusinseneri haridusega Karl Renser elas ja töötas kaheksakümnendatel mitu aastat Talleksi esindajana Tšehhoslovakkias ning kinnitab, et Tšehhi tehnika vastab tänapäevalgi oma töökindluselt ja kvaliteedilt igati maailmatasemele.

Karl Renser avaldab kõigepealt, et Kesk-Euroopa riikides, mis paljude eestlaste silmis on endised idabloki maad, toodetakse tegelikult pea igas riigi nurgas masinaid. „Seal pole ime, kui põllumajandusmasinate ja ka autobusside, autode tehas asub Tabasalu-suuruses asulas, mis annab tööd väikese koha elanikele ja hoiab inimesi ära kolimast ning laiemalt hoiab elu üleval terves riigis,” kiidab ta. „Seal pole tuntavat ääremaastumist.”

Kui Eestis on Škoda autona aina populaarsem, siis Tšehhi ja Slovakkia põllumajandus-, aiandus- ja metsamasinatest ei räägita Renseri sõnul peaaegu üldse võrreldes Skandinaavia või Lääne-Euroopa tuntud toodetega.

Kuna Eesti turg on väike, ei jõua tihti siia kõik need põllumajandusmasinad, metsandus- ja aiatehnika, mis võiks jõuda, ja mis oleks Eesti maaettevõtjaile ka taskukohased ning samal ajal kvaliteetsed. „Tšehhi ja Slovakkia masinaid saadab edu terves Euroopas ja kaugemalgi,” kinnitab Renser ja toob näiteks Saksamaa, Austria, Šveitsi, Austraalia ja veel paljud riigid maailmas, kus võib põldudel näha Tšehhi põllumajandusmasinaid. „Unikaalsena hoiab Tšehhi tooted see, et neid toodetakse samas riigis, kus neid arendatakse, mis omakorda annab positiivse tulemuse nii riigi enda majandusele, tööhõivele kui ka kaubamärkide tuntusele, mis seostub konkreetse riigiga.”

Mis pälvib eriti tähelepanu?

Tšehhi Vabariigis toodetakse põllumajandustehnikast traktoreid (Zetor), väiketraktoreid (Šalek s.r.o.), mullaharimismasinaid (firmad Farmet, Opal-Agri, SMS, Nopo ZM jt), niidukeid (Agrostroj, Rozmital), külvikuid, traktorite frontaallaadureid, söödakärusid (Cernin jt), fekaaliveokeid (AgroStar jt), rapsiõli tootmisseadmeid, mürgipritse (Agrio jt), sorteerimis-pakkimisliine jpm.

KRK Mõigu OÜ toob maale niidukeid, väiketraktoreid ja aiamasinaid. Üks populaarsemaid tooteid on Seco Groupi murutraktorid. Seco Group asutati 1888. aastal ja kuulub Tšehhi Vabariigi tuntud kvaliteetsete traktorniidukite tootjate hulka. Nende tooted on järjest edukamad eelkõige nõudlikumatel Euroopa turgudel, näiteks Saksamaal, Prantsusmaal jm. Seco Group toodab võimsaid murutraktoreid: kuni 24 HJ Starjet ja Crossjet (sh 4x4). Crossjet suudab lõigata ka kahe pöidla jämedust võsa ja vedada kuni 200kilost käru. Kui Challenge ja Starjet on odavamad, siis kallis ja võimsam on Goliath 4WD.

Niidab trimmerist neli korda kiiremini

Teine populaarne masin, mida KRK Mõigu maale toob, on 1990. aastal rajatud firma Dakr kõrge rohu niidukid – need suudavad ühes tunnis niita ära 1800 m² maa-ala ja enam, sõltuvalt mudelist ja lisadest. Dakri niidukiga saab võrreldes trimmeriga vähemalt neli korda kiiremini niita.

Renser, kes aastakümneid ka ise masinaid ehitanud, sooviks, et Eesti masinatehased võtaks midagi ette ning hakkaks valmistama oma projekteeritud tooteid, ja seda just väljaspool Tallinna.

Samuti pakub KRK Mõigu huvitava tootena firma Vari mini-aiatraktoreid. Vari loodi aastal 1969 ja selle tooted olid Eestis kasutusel juba nõukogude ajal. Vari aiatraktori puhul on tegemist väikese vägilasega, mille külge saab haakida lisasid vastavalt vajadusele. Mootorina kasutatakse põhiliselt Honda mootoreid. Vari toodetest on KRK Mõigu vahendanud pikaajaliselt nii aia- kui ka metsandusmasinaid.

Vari tooted on Renseri jutu järgi Eestis tuntud ammu ning nendes, kes kasutasid niidukeid juba aastakümneid tagasi, peaks see nimi tekitama äratundmisrõõmu.

Üks hea Tšehhi niiduk, mida Renser ise praegu huvitavaks peab, on nõlvade niiduk Spider. Seda võiks ka Eestis kasutada, kuna niidukit saab juhtida puldist ja see niidab kraavikaldaid ja kõrgemaid künkaid. „Lõuna-Eesti ja näiteks isegi Viljandi lossimägede puhul oleks Spideri niidukid kasutamiseks sobivad, sest neid juhitakse puldist, seega ei pea niitja ronima trimmeriga mööda künkaid ega kraave,” selgitab Renser.

Masinat saab kohandada põllupidamiseks

Firmade Dakr ja Vari kaherattalised niidukid on mehaanilise veoga ja masina kasutajal on vaja seda vaid õiges suunas juhtida. Selle tegevuse saab veel mugavamaks muuta, lisades tagaistme. Seega sobib niiduk koos istmega ka vanemale inimesele, kes omal jalal pikalt liikuda ei jaksa.

Kellel eelmise aasta suvel ja sügisel oli probleeme kiiresti rohtu kasvava maakoha, võsastumise või rikkis ja vana niidukiga, siis nüüd kevade alguses, kui kindel valik uute aiamasinate soetamiseks veel tegemata, on võimalus valida Tšehhi rohuniidukid. Need suudavad läbi murda ka kõige kangekaelsemast kõrgest rohust ja isegi võsast. Seda tüüpi niiduki puhul tasub kasutada kogumiskasti, mis suudab multšida ja niidetu kokku koguda. Siis ei pea pärast reha või puhuriga lisatööd tegema.

Eestlased, külastage rohkem Tšehhit!

„Saksamaal, Austrias, Šveitsis on need niidukid koos lisadega vägagi populaarsed,” märgib Renser. Pealegi võib niidukitele juurde panna lisasid: mullafreesi, käru, oksapurusti, pühkimisharja, multšeri, kaaruti, adra jpm. Talvisel ajal aga saab kasutada lisadena lumesahka või -puhurit.

Kuna Eestis on endiselt kasutusel ka Tšehhi väiketraktor TZ, siis sellegi varuosi tarnib Karl Renser Eestisse.

Põline masinaehitusmees Karl Renser ei kiida ainult Tšehhi tehnikat, vaid tahaks, et Eesti majanduspoliitikas võetaks Kesk-Euroopa riikidelt, kellel on meiega sarnasem taust, rohkem eeskuju. „Kes pole Tšehhis-Slovakkias käinud, neil soovitan kindlasti minna. Te näete palju ilusaid vanalinnu, losse ja sedagi, kui kiiresti need riigid arenevad. Ehitatakse palju uusi teid, ristmikke, tunneleid. Majad on kõik korras ja enamikus soojustatud.“

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles