Puuviljad või köögiviljad – kumb on tervislikum valik?

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Foto: Wavebreakmedia ltd/PantherMedia / Wavebreakmedia ltd

Nii puu- kui ka köögiviljades leidub terve hulk vitamiine ja mineraalaineid, ent siiski erinev on see, kuidas nad veresuhkrule mõjuvad.

Toitumisspetsialistid soovitavad igapäevaselt süüa viis portsjonit puu- ja köögivilju, vahendab Deutsche Welle. See aga ei tähenda samas, et peaksid iga päev sööma ära viis banaani või viis õuna, vaid oluline on mitmekesisus. Paljud inimesed kipuvadki eelistama puuvilju, sest mitmeid neist ei pea koorima, lõikuma ega küpsetama nagu enamikke köögivilju.

Tegelikult peaksime siiski rohkem tähelepanu pöörama just köögiviljade, mitte puuviljade tarbimisele. Nimelt on paljudes puuviljades üsna palju fruktoosi ning seepärast ei saa ka maitsvate ja tervislike puuviljadega liialdada, kuna fruktoos tõstab veresuhkrut ning vabastab organismis insuliini.

Pigem soovitavad toitumisspetsialistid järgida sellist reeglit – päevas võiks tarbida umbes 400 grammi köögivilju ning 200 grammi puuvilju. 400 grammi köögiviljade sisse mahub näiteks suur värske salat ning korralik portsjon aurutatud juurikaid. 200 grammi võrdub näiteks ühe suure õunaga või ühe keskmise banaani ja väikse apelsiniga.

Puuviljade fruktoosisisaldusele võiksid tähelepanu pöörata eriti need, kel kehakaaluga probleeme. Sel juhul võiks rohkem süüa marju ja väiksemaid, kergemaid puuvilju (maasikad, vaarikad, kirsid, mandariinid, melon, ananass, õun jm).

Seega ideaalne on süüa igapäevaselt erinevaid puu- ja köögivilju ning panna rõhku pigem esimesele. Väga hea oleks, kui sööd iga päev eri värvi vilju. Magus puuvili jäägu pigem magustoiduks või kergeks vahepalaks, sest korralikust portsjonist köögiviljadest saad kätte kõik samad vajalikud ained, mis on puuviljadeski.

Lugu ilmus esmakordselt aastal 2018.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles