Kosmiline üllatus: astronoomid leidsid tumeaineta galaktika

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NGC-1052-DF2 on ebatavaliselt hõre galaktika, mis ei sisalda vaadeldavaid jälgi tumeainest
NGC-1052-DF2 on ebatavaliselt hõre galaktika, mis ei sisalda vaadeldavaid jälgi tumeainest Foto: NASA/REUTERS/Scanpix

Tumeaine on salapärane teaduslik konstrukt, mis seletab muidu võimatuna näivaid gravitatsioonilisi liikumisi. Arvestuste kohaselt peaks universum sisaldama viis korda rohkem tumeainet kui tavalist mateeriat. Kasutades kommertskaameratest ehitatud teleskoopi avastasid teadlased midagi kummalist. Galaktika NGC-1052-DF2 ei sisalda kröömikestki mujal laialt levinud tumeainet.

Paradoksel kombel peavad avastajad tumeaine puudumist kinnituseks, et mujal peab seda kindlasti leiduma. Küll muudab see töö peamise autori Pieter van Dookumi sõnul astronoomide arusaama galaktikate tekke kohta, vahendab The Guardian. NGC-1052-DF2 kuulub ühtede hõredamate galaktikate hulka, mille pindala on küll väga suur, aga tähed asuvad selles üksteisest kaunis kaugel.

Esineb võimalus, et just tumeaine puudumise või vähesuse tõttu ongi NGC-1052-DF2 tähed nõnda laiali pillutud. Madala lahutusvõimega väikese teleskoobi Dragonfly Telephoto Array'ga tehtud vaatlusi korrati ka võimsamate instrumentidega ning pole kahtlust, et tumeaine roll selle galaktika tekkes oli tunduvalt erinev meie koduse Linnutee loomisel. Linnute sisaldab hinnanguliselt kolmkümmend korda rohkem tumeainet kui harilikku mateeriat.

Gravitatisoonilised mudelid, mis üritavad tähtede liikumist seletada füüsikute raskusjõu alaste teadmiste puudulikkusega, keskenduvad peamiselt tuntud galaktikate uurimisele. Need aga omakorda ei suuda seletada just NGC-1052-DF2 sarnaste ebaharilike hõredate galaktikate teket ning käitumist.

Täna teadusajakirjas Nature avaldatud uuring on esimene omalaadne. Tumeainet saab van Dookumi sõnul pidada universumi vundamendiks ja karkassiks. Tumeaine koondab enda ümber tavalist mateeriat, luues võimaluse tähtedel ja planeetidel moodustuda. Võib spekuleerida, et tumeaine ei jagunenud noores universumis ühtlaselt, luues klompe mille ümber maailma materjalid koondusid. Muidugi ei saa me tumeainet otseselt vaadelda, vaid astronoomid eeldavad selle olemasolu jälgides taevakehade liikumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles