Skandaalse Ühistupanga järeltulija ostis osaluse Coop Pangas (1)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Coop Panga juht Margus Rink.
Coop Panga juht Margus Rink. Foto: Marko Saarm / Sakala

Skandaalse Tallinna Ühistupanga järeltulija, TÜ Eesti Ühistukapital ostis 5 protsendi suuruse osaluse mullu käivitunud Coop Pangas. Tehingu hinda osapooled ei avalikusta.

Coop Panga finantsinvestor Inbank AS müüs 10 protsendilise osaluse, millest pool läks Eesti Ühistukapitalile ja teine pool juba panga praeguste aktsionäride kätte, teatas Inbank börsile.

Ühistukapitali esimees Ülle Mathiesen ütles, et nende juhtorganid on viimasel poolel aastal otsinud aktiivselt erinevaid võimalusi, kuidas edasi liikuda. «Meil on selle kokkuleppe üle hea meel, sest Coop Pank on eestimaine, tarbijate ühistutele ja nende ligi 80 000 liikmele kuuluv pank. Pangal on tugeva juhtkond ja äristrateegia ning panga tegutsemispõhimõtted on väga lähedased sellele, mida meie äristrateegia ette näeb,» lisas ta.

Mathieseni sõnul säilitavad nad ostuga eesmärgi teha koostööd teiste ühistute ning kogukondlike algatustega Eesti ühiskonnale olulistes valdkondades. «Usun, et meie ühistu mitmekesine liikmeskond aitab omalt poolt kaasa Coop Panga jätkuvalt kiirele arengule,» lootis Mathiesen.  

Musta minevikuga Ühistukapital jätku sahkerdamine

Coop Panga suuromanik, Coop Eesti Keskühistu juht Jaanus Vihand ütles, et kuna nemad pole antud juhul ei ostja ega müüja, vaid omanik, siis neil «pole tehingu vastu otseselt midagi». 

Kas neid ei häirinud Ühistupanga must minevik ja halb maine? Vihandi sõnul oli Ühistupanga maine kehv eelkõige seetõttu, et tehti asja, mille järele puudus turul reaalne vajadus. Lisaks tõmbas mainet alla poliitiline võitlus ja nende enda sammud, kui nad finantsinspektsiooniga tülis olid, lisas juht.

«Ma ei eita, et nende ühinemine oli meie jaoks kaalumise koht. Arutasime seda omavahel tõsiselt. Enne ühinemist me ütlesime Ühistukapitali esindajatele ja poliitikutele väga selgelt, et mitte mingil juhul ei tohi edaspidi olla sahkerdamise kahtlusega tegevusi. Kõik peab olema korrektsemast korrektsem,» selgitas Vihand. 

Ta lootis, et Ühistukapitaliga koondumine võiks Eesti panganduse kui sellise mainele hoopis hea olla. Ühelegi sektorile ei tule kasuks, kui ühe panga ümber on pidev lärm ja musta pesu pesemine, lisas Vihand. 

Missugune hakkab olema Ühistukapitali roll Coop Pangas? Vihand rõhutas, et Ühistukapitalile kuulub Coop Pangast vaid 5 protsenti ehk tegu on pisikese finantsinvestoriga.

Siiski lootis ta, et linnapank asub nõu ja jõuga Coopi arengusse panustama. Konkreetselt nende edasine roll olevat veel täpstustamisel.

«Esimene asi, millega nad saaksid panustada, on see, et tulla Coop Panga kliendiks. Me ei räägi siin ainult Tallinna linnast. Seejärel tuleks edasi vaadata, mis võimalusi veel on, kuidas nad saaks oma know how või võrgustikuga kaasa aidata,» rääkis Vihand, kelle sõnul ei astunud Ühistukapital omanikeringi niisama, vaid ikkagi eesmärgiga, kuidas investeeringu väärtust kasvatada. 

Inbanki jaoks edukas väljumine

Oma osaluse müünud Inbanki nõukogu esimehe Priit Põldoja sõnul sobib tehingu ajastus suurepäraselt nende rahvusvahelise kasvu strateegia ja tegevuskavaga.

Ta ütles, et Coop Pank on hästi käivitunud ja juhitud ning Inbanki roll panga arengus on ajas vähenev. Tehingust saadava kapitali investeerib Inbanki rahvusvahelisse kasvu nii Poolas kui ka uutel turgudel.

«Oleme teinud pakkumise UAB Mokilizingas praegustele omanikele ettevõtte 100 protsenti suuruse osaluse ostuks. Mokilizingas on Leedu turul juhtiv tarbijafinantseerimise toodete pakkuja, omades järelmaksuvaldkonnas ligi 40 protsenti suurust turuosa,» rääkis Põldoja.

Inbank omandas osaluse Coop Pangas finantsinvesteeringuna 2017. aasta jaanuaris. Pärast tehingut on Inbanki osalus Coop Pangas 7,94 protsenti. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles