Venemaa saadab riigist välja Eesti kaitseatašee (63)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venemaa välisministeerium teatas, et kutsub reedel kohtumisele rea nende riikide suursaadikuid, sh ka Eesti, kes seoses Londonis toimunud mürgitamisjuhtumiga on Vene diplomaate välja saatnud. Eesti puhul otsustas Venemaa riigist välja saata kaitseatašee Toomas Peda, vahendab ERR

Eesti välisministeeriumist öeldi ERRile, et Eesti suursaadik Arti Hilpusele edastati noot ja anti teada, et välja saadetakse Eesti kaitseatašee, kolonel Toomas Peda.

Välisministeerium täpsustas Postimehele, et Eesti kaitseatašee peab lahkuma riigist 6. aprilliks. «Diplomaatilise praktika kohaselt vastab riik, kelle esindajatel palutakse välisriigist lahkuda, samas mahus teise poole diplomaatide riigist välja saatmisega,» ütles välisministeeriumi meedianõunik Liisa Toots.

Toomas Peda alustas teenistust kaitseväes Kuperjanovi jalaväepataljonis, ta on töötanud Kaitsejõudude Peastaabi protokolliülemana ja osalenud rahutagamismissioonil Kosovos. Eesti kaitseatašeeks Venemaal sai Peda aastal 2016. 

Toomas Peda töötas varem Kaitsejõudude Peastaabi protokolliülemana.
Toomas Peda töötas varem Kaitsejõudude Peastaabi protokolliülemana. Foto: Kaitsevägi

Vene välisministeerium andis täna Suurbritanniale kuu aega oma diplomaatide arvu vähendamiseks Venemaal samale tasemele, kui Venemaal on Ühendkuningriigis pärast Londoni otsust rakendada meetmeid seoses endise topeltagendi Sergei Skripali mürgitamisjuhtumiga Salisburys.

Vene välisministeeriumi teate kohaselt teavitati Briti suursaadikut, et Ühendkuningriigil tuleb kuu aja jooksul vähendada oma Moskva saatkonna ja mujal Venemaal asuvate konsulaatide töötajate üldarv tasemele, mis on võrdne nende Vene diplomaatide ning administratiiv- ja tehniliste töötajate arvuga, kes viibivad pikkadel lähetustel Suurbritannias.

Vene diplomaatide väljasaatmisest seoses Vene endise topeltagendi Sergei Skripali mürgitamisjuhtumiga Suurbritannias on teada andnud 25 Euroopa riiki.

Nende seas on 18 Euroopa Liidu liikmesriiki ning Albaania, Makedoonia, Norra, Montenegro, Ukraina, Moldova ja Gruusia.
 

Uudisteagentuuri TASS teatel saadab Venemaa riigist välja kaks Hollandi diplomaati.

Leedu diplomaate saadetakse riigist välja kolm. «Venemaa teavitas meid kolme Leedu diplomaadi väljasaatmisest (Leedu) Moskva saatkonnast,» ütles Leedu välisministri nõunik Rasa Jakilaitiene. Reedel kutsuti Leedu suursaadik Moskvas Remigijus Motuzas Vene välisministeeriumisse, kus talle Venemaa otsus teatavaks tehti.

Läti diplomaate saadetakse välja üks. «Meie asjur kutsuti Vene välisministeeriumisse, kus talle öeldi, et üks Läti diplomaat peab lahkuma riigist 6. aprilliks,» teatas Läti välisministeeriumi kõneisik Gints Jegermanis. Ta ei avalikustanud diplomaadi nime ega ametikohta, kuid kinnitas, et tegemist pole suursaadikuga.

Prantsusmaa diplomaate saadab Venemaa välja neli. «Me võime üksnes kahetseda» Moskva sammu, on öeldud ministeeriumi avalduses, mille kohaselt on Venemaa keeldunud andmast oodatud seletusi endise Vene topeltagendi Sergei Skripali ja tema tütre Julia ründamise kohta Salisburys.

Saksamaa diplomaate otsustas Venemaa välja saata samuti neli. «Selline Moskva otsus ei ole üllatus,» ütles Saksa välisminister Heiko Maas avalduses.

ELi eesistuja Bulgaaria teatas reedel, et Sofia ühtegi Vene diplomaati praegu välja ei saada.

Esmaspäeval otsustas USA vastuseks Suurbritannias toimunud Sergei Skripali mürgitamisjuhtumile saata riigist välja 60 Venemaa diplomaati. Lisaks otsustas USA sulgeda Seattle'is asuva Venemaa konsulaadi.

Kommentaarid (63)
Copy
Tagasi üles