Jaagup Irve: üllatusmunad arvutis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lihavõttemunad.
Lihavõttemunad. Foto: SCANPIX

Lihavõtetele langeva esimese aprilli puhul piilume programmide nendesse tolmunud nurgatagustesse, kuhu programmeerijad on jätnud omalaadseid vempe, kirjutab Tallinna Tehnikaülikooli tarkvarateaduse instituudis töötav tarkvarainsener Jaagup Irve.

Teeme ühe või suisa kaks eksperimenti: kui teil on käepärast arvuti, võtke artikli kõrvale lahti Google ja tippige sinna «zergling rush». Hetkelise pettumise järel ilmub tulemuste ümber hunnik punaseid o-tähti, mis pistavad otsingutulemused pintslisse. Mida põrgut?

Või siis: kui teil juhtub käepärast olema Androidi opsüsteemiga telefon või tahvelarvuti: otsige sealt üles seadistused ja telefoni info (kõige viimane alajaotus); üsna lõpust leiate jaotuse «Androidi versioon». Togige seda versioonipaneeli närviliselt viis korda ja juhtub midagi üsna ootamatut (mis täpselt, sõltub Androidi versioonist: võin lubada, et see on ohutu).

Android Jelly Bean näitab pärast teatud menüüvaliku mitmekordset koputamist ringilohistatavaid mahlaube.
Android Jelly Bean näitab pärast teatud menüüvaliku mitmekordset koputamist ringilohistatavaid mahlaube. Foto: Erakogu

Loodetavasti läbisite katse edukalt ja võime jätkata.

Üllatusmunad

Lisaks kinnistamisele, et Google on üks iseäranis lustlik firma, õnnestus mul demonstreerida ka üllatusmune: väikesi peidetud kurioosume igapäevaselt kasutatavates programmides.

Üllatusmuna ehk easter egg sai oma nime aastal 1979 Atari-nimelises firmas. Nimelt oli sealne programmeerija jätnud mängu ühe halli täpikese, millel õigel hetkel seismine tõi välja autori nime, mida muidu polnud õigust mängus demonstreerida. Kuna programmi uus väljalase oleks olnud kallis, otsustas firma seda üleannetust turundada omalaadse üllatusena ja julgustas mängijaid teisigi sääraseid üllatusmune avastama.

Nii kinnistuski üllatusmuna programmides vembutamise tähisena inimeste teadvusse.

Viis kohaneda stressiga

Programmeerijate töö korraldamist on tihti võrreldud kassikarjaseks olemisega. Üldise suuna võid ju ette näidata, aga lõpuks lippavad nad, sigudikud, ikka nii nagu isepäistele olenditele kombeks.

Mulle tundub, et kui ehitusmees lööb vasaraga pöidla pihta ja vannub, saab ta sellest vandumisest leevendust valule. Osa üllatusmune jõuab programmidesse selgelt stressiga toimetulekuks ja on väga analoogne tabust üleastumise rõõmule. Eelnevate Google'i näidete puhul võime rääkida ka turundusest ja firmasisesest «motivatsioonipaketist».

Meie oma Skype'il oli enne Microsofti nägu minekut üks täiesti tore üllatusmuna. Kui su vestluspartner midagi kirjutas, nägid ekraanil sehkendamas pliiatsi-ikooni. Kui vestluspartner klaviatuuri veidi juhuslikumalt muljus (näiteks kombinatsiooni «jkl» korraga all hoides), vahetus pliiats kiisu vastu. Kassiomanike sõnul oli Skype'i kassituvastustehnoloogia üsna tõhus ka reaalsete kassidega katsetamisel.

Vana Skype jagab klaviatuuril peatunud kassi kohta infot ka vestluspartnerile.
Vana Skype jagab klaviatuuril peatunud kassi kohta infot ka vestluspartnerile. Foto: Erakogu

Microsoft on vembutamisel pööranud uue lehekülje. Kui Windows 3.11 versioonis võis teatud rituaali järel lugeda opsüsteemi autorite nimekirja, siis alates Windowsi versioonist 7 ulub üllatusmunade andmebaasis vaid tuul. Nimelt on sealne operatsioonisüsteemide osakond soliidne asutus ning programm vallandamisähvarduste toel steriilselt vembuvaba.

Windows 3.11 autorite ekraani jaoks tuleb läbida põhjalik rituaal.
Windows 3.11 autorite ekraani jaoks tuleb läbida põhjalik rituaal. Foto: Erakogu

Nii on ka Skype'i lustiline kass asendunud lõnkuva lainejoonega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles