California kohvikud peavad hakkama ostjaid hirmutama vähiohuga (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohvitops Starbucksi kohvikus.
Kohvitops Starbucksi kohvikus. Foto: Ted S. Warren / AP / Scanpix

Peagi võib USAs California osariigis tulla hommikuse kohvitopsiga kaasa ka ähvardus suurenenud vähiriski kohta, kui jääb jõusse California ülemkohtu otsus, mis sunnib hoiatama virgutava joogi ostjaid selles leiduvate kahjulike ainete eest.

California võimud on koostanud nimekirja ainetest, mis võivad põhjustada vähki. Sellesse kuulub ka akrüülamiid, mis tekib kohviubade röstimisel. Kohtu hinnangul säilib aine joogina tarbitavas kohvis suures kontsentratsioonis.

Hagi esitas Los Angelese maakonna kohtusse 2010. aastal mittetulundusühing, mis tegeleb mürkainete uurimisega, rünnates firmasid, kes toodavad või müüvad kohvi. Hagis nõudis ühendus valuraha ja tarbijaid hoiatavate siltide kasutamist.

«Otsus pole veel lõplik, kuid ma usun siiski, et see on tähtis uudis ja ma tunnen suurt kergendust pärast kaheksat aastat tööd asja kallal,» ütles advokaat Raphael Metzger. «See tuleb kasuks rahvatervisele.»

Kohtu dokumentidest selgub, et California osariigi joogivett ja mürkaineid puudutava regulatsiooni kohaselt peavad ettevõtted hoiatama kliente selgelt arusaadaval viisil, kui nende pakutavas joogis on suurel hulgal kemikaale, mida loetakse mürgiseks või kantserogeenseks ning kohvikud pole seda seni teinud.

Kohvimüüjad väitsid kohtus, et akrüülamiidi tase kohvis jääb seaduste kohaselt turvalistesse piiridesse ja kohvi kasud tervisele kaaluvad üles selle joomisega kaasnevad riskid. Kohus selle seisukohaga aga ei nõustunud.

7-Eleven
7-Eleven Foto: Scanpix

Osa kostjaid oli Metzgeri sõnul nõustunud lisama oma toodetele hoiatuse juba varem, näiteks kohvikute ja väikepoodidekett 7-Eleven, kuid teised, sealhulgas näiteks tuntud kohvikukett Starbucks ootasid kohtu otsust.

«Korduvalt on tõestatud, et kohv on tervislik jook. See hagi on naeruvääristanud seadusi, on ajanud segadusse tarbijaid ja ei ole kuidagi aidanud kaasa rahvatervise parandamisele,» kommenteeris USA rahvusliku kohviliidu president William Murray.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles