Sanktsioonid: Itaalia juhtiv energeetikafirma loobub Mustast merest (2)

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karu mägi Krimmis. Venemaa vallutas küll Musta mere supelrannad, kuid seda äripartnerite kaotamise hinnaga. Pilt on illustratiivne.
Karu mägi Krimmis. Venemaa vallutas küll Musta mere supelrannad, kuid seda äripartnerite kaotamise hinnaga. Pilt on illustratiivne. Foto: Liis Treimann

Venemaa riiklik naftafirma Rosneft peatas Itaalia Eni projektist lahkumise tõttu uuringud Musta mere leiukohas, sest venelastel pole vajalikku tehnoloogiat, vahendas RBK.

Eni teatas Rosneftile, et peatas ühised uurimistööd agressiivse välispoliitika tõttu Venemaa suhtes kehtestatud sanktsioonide pärast.

«Me ei hakka sundima ettevõtet puurima auke, kui tal ei ole tehnilisi vahendeid, mis usaldusväärselt garanteeriksid sellise puurimise ohutuse,» ütles föderaalse leiukohtade agentuuri Rosnedra juht Jevgeni Kiseljov.

Selle piirkonna geoloogiauuringuid rahastas Itaalia juhtiv energeetikafirma Eni, millele kuulub kolmandik uuringufirma aktsiatest. Märtsikuus rajas puurtorn Scarabeo 9, mis kuulub Eni tütarfirmale Saipem, ühe puuraugu ja ujus minema.

Šatski valli nime all tuntud leiukoht asub 150 meetri sügavuses ja seetõttu kuulub Ameerika Ühendriikide ja Euroopa Liidu poolt sanktsioonide alla määratud süvaveeleiukohtade nimistusse. Rosneft ja Eni sõlmisid selle leiukoha uurimiseks lepingu 2012. aastal – kaks aastat enne Krimmi okupeerimist ja Ida-Ukraina alade hõivamist Venemaa poolt.

Eni alustas puurimistöid, kui oli esitanud järelepärimise tegevuse seaduslikkuse kohta. Kui tööd olid jõudnud haripunkti, tuli vastus, et puurimine on agressori suhtes kehtestatud sanktsioonide tõttu ebaseaduslik.

Eni ja Rosnefti koostööprojekt Barentsi meres külmutatakse tõenäoliselt lähiajal.

Mõne analüütiku sõnul vajab Rosneft siiski Musta mere uuringute jaoks ennekõike finantseerimist, mida loodetakse leida Araabia maadest. Iseseisvalt võidakse projekti juurde naasta, kui naftabarreli hind jõuab saja dollarini, mis aga praegu on alla 70 dollari.

Ameerika Ühendriigid ja Euroopa Liit kehtestasid Ukraina-vastase agressiooni tõttu keelu tarnida Venemaale seadmeid ja tehnoloogiaid puurimistöödeks Arktikas ja sügavamal kui 150 meetrit alla merepinna.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles