Põlisrahvaste ekspert intervjuus Postimehele: Venemaa näeb isurite appihüüdes riigivastasust

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seltsi «Šoikula» aktivist Dmitri Harakka-Zaitsev isuri rahvarõivastes.
Seltsi «Šoikula» aktivist Dmitri Harakka-Zaitsev isuri rahvarõivastes. Foto: Erakogu

Eesti piirist vaid poolsada kilomeetrit ida pool elavate isurite ja vadjalaste tulevik paistab tume. Soikkola poolsaare massiline industrialiseerimine on juba peaaegu hävitanud nende traditsioonilised asualad ja soomeugri saarekest paremal juhul ignoreeritakse, halvemal juhul kujutatakse meedias Vene riigi vaenlastena, rääkis intervjuus Postimehele ÜRO põlisrahvaste alalise foorumi ekspert, jurist ja isuri seltsi Šoikula aktivist Dmitri Harakka-Zaitsev.

Kuidas on Vene võimudega tegeleda? Esiteks, kas on lihtne oma häält kuuldavaks teha ja teiseks, kas sellest on ka mingit kasu?

Seda on raske öelda, sest on olemas võimude ametlik positsioon isuri ja vadjalaste küsimuses...

Milleks on kultuuri säilitamine?

Jah, aga kohaliku kogukonna eesmärk on päästa tervislik keskkond. Ma saan inimestelt palju kõnesid, kes küsivad, et mis küll toimub. Sest tänapäeval, ma kardan, on juba ohtlik sinna jääda.

Seoses Ust-Luga sadama ja tehastega?

Ütleme, et piirkonna industrialiseerimisega. See on kohaliku kogukonna jaoks väga suur probleem. Ja mitte ainult isurite või vadjalaste jaoks, ma pean silmas kohalikku kogukonda, inimesi, kes seal elavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles