Uskumatu huligaansus seiklusspordis - võistlusel varastati märkeseade!

Kristina Herodes
, Arteri ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Laupäeva õhtul toimunud 400 osalejaga orienteerumisvõistluse Tallinna Linnarogain käigus varastasid tundmatud isikud 3 elektroonilist kontrollpunkti märkeseadet ja seadsid võistluse õnnestumise suurde ohtu. Linnaruumis toimuval võistlusel pole küll tarvis rinda pista metsiku loodusega, kuid tuleb välja, et suurim varitsev oht on endiselt inimesed ise!

Si-jaam on elutähtis märkeseade orienteerumisvõistlustel, kuid tavaelus pole sellega mitte midagi mõistlikku peale hakata. Ometi leidus keegi, kes valveta objekti nähes sellele kohe ahnelt küüned taha ajas - mis ripakil, see ära!

Orienteerumise märkeseade.
Orienteerumise märkeseade. Foto: Silver Eensaar

Rogain on orineteerumisala, kus osalejatel tuleb maastikule paigutatud kontrollpunktide vahel ise valik teha ja enda võimetele vastav optimaalne teekond leida. Igas kontrollpunktis asub elektrooniline seade, kus osalejad saavad enda personaalse märkepulgaga enda kontrollpunkti külastuse fikseerida. Võistluse paremusjärjestus selgubki ette antud ajavahemiku jooksul kontrollpunktide läbimisest kogutud skoori alusel. 

Laupäevase, juba viiendat korda toimunud võistluse jaoks paigutasid korraldajad Astangu, Mustamäe, Nõmme ja Rocca al Mare piirkonda avatud linnaruumi 49 kontrollpunkti, millest kolm juba võistluse alguseks ära varastati. Tegemist oli tahtliku rünnakuga, kuna kontrollpunktide elektroonilised seadmed koos valge-oranzhi riidest tähisega olid kinnitatud puu või elektriposti külge lukuga. Varastati kontrollpunktid eri kohtadest ja suure tõenäosusega erinevate isikute poolt - Stroomi promenaadi lähedalt Mustoja äärest, Õismäe tee 37 maja juurest ja Kadaka pst ja Ehitajate tee risti lähedal asuva autode õppesõidu platsi kõrvalt. Lisaks sellele, et seadmed on kallid oli oluliseks kahjuks ka potentsiaalselt rikutud võistlus sadade spordisõprade jaoks. Korraldajatel õnnestus operatiivselt programmeerida uued märkejaamad ja need varastatute asemel maastikule paigutada ja võistlus päästa.

“Mõni üksik märkejaamu on kaduma läinud ka varem, seda nii varguse, kui selle “leidja” teadmatuse tõttu” ütles võistluse rajameister Silver Eensaar. “Näiteks eelmisel aastal Kadrioru rannalt eemaldas märkeseadme inimene, kes pidas seda rannale uhutud meremärgiks. Hiljem oma veast aru saades otsis ta korraldajad üles ja tagastas seadme.” 

Eilse rünnaku ulatus oli enneolematu - mitte kunagi varem ei ole kaduma läinud 3 seadet ühe võistluse jooksul. Eensaare sõnul ei ole seadme eemaldajal sellega absoluutselt mitte midagi peale hakata. Tallinna Linnarogaini korraldajad paluvad seadmete ausal leidjal või teadmatusest eemaldanul viia märkeseade lähimasse MATKaSPORT kauplusse, kus võib jääda anonüümseks. Kuna kahju on märkimisväärne teevad seadmete leidmata jäämisel korraldajad varguse kohta avalduse politseisse. Piltidel on näha kadunutega analoogne sinine elektrooniline märkeseade ja valge-oranzh kontrollpunkti tähis.

Tallinna Linnarogain 31.03.2018
Tallinna Linnarogain 31.03.2018 Foto: Aldis Toome

Orienteerumisüritusi toimub linnas igal nädalal ja sellise komplekti märkamisel tuleb see jätta samas koosseisus sinna kohta, kus ta on paigaldatud. Kui tähis kedagi häirib, leiab võistluse korraldaja kontaktid avalike ürituste andmebaasist Tallinn linna kodulehelt.


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles