Mees, kes leidis lõunapooluselt vaikuse (1)

Kaupo Meiel
Copy
Foto: Post Factum

Autod mürisevad, trammid kolisevad, muusika mängib, inimesed sosistavad, kõnelevad, karjuvad... Meid saadab lakkamatu mürafoon, mida kuulatades võib tekkida ületamatu iha vaikuse järele. Norralane Erling Kagge andis ihale järele ja leidis vaikuse üles.

Saavutusi ja ameteid on 1963. aastal sündinud Kaggel mitme inimese jagu. Ta on matkaja, jurist, kunstikoguja, Rolexi modell, filosoof, kirjastaja, kirjanik, isa. 1990. aastal vallutas mees ühes Børge Ouslandiga põhjapooluse. Nad olid esimesed, kes sellega omapäi, see tähendab toetuseta hakkama said. Mõni aasta hiljem rühkis Kagge raadioühenduseta ja täielikus vaikuses 50 päeva jooksul 1310 kilomeetrit läbides lõunapoolusele. 1994. aastal tõusis ta Mount Everesti tippu ja temast sai esimene nn kolme pooluse väljakutse läbinud inimene.

Poolused on kindlasti paigad, kust leida vaikust, mida Kagge oluliseks peab, kuid ega see mujalgi nii kättesaamatu pole. Vaikus pesitseb palju enamates paikades ning sellest, mis on vaikus ja kust seda leida, kirjutas Erling Kagge raamatu «Vaikus müraajastul. Rõõm end maailmast välja lülitada», mis on nüüd eesti lugejalegi Sigrid Toominga tõlkes ja Kaupo Kikkase fotodega ilmestatuna kättesaadav.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles