USA suurlinnad võistlevad üksteise võidu Amazoni tähelepanu nimel

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amazoni tänane peakorter Seattle'is on ettevõtte kasvavatele vajadustele väikseks jäämas, mistõttu on asutud otsima asukohta uuele peakorterile.
Amazoni tänane peakorter Seattle'is on ettevõtte kasvavatele vajadustele väikseks jäämas, mistõttu on asutud otsima asukohta uuele peakorterile. Foto: Elaine Thompson/AP

Tehnoloogiahiiu teise peakorteri nimel on terve rida maailmalinnu valmis kas või nahast välja pugema, et Amazon just neid asukohana välja valiks.

Kahtlemata on selleks ka põhjust, sest tehnoloogiahiiu enda kinnitusel tooks nende uus peakorter välja valitud linna järgmise kahe aastakümne jooksul juurde 50 000 töökohta ja enam kui viie miljardi dollari väärtuses investeeringuid, vahendab Wall Street Journal (WSJ).

Amazoni juhid on ilma suuremat kära jõudnud ära käia vähemalt pooles asukohtadest, kes on jõudnud 20 finalistist koosnevasse nimekirja, rääkisid WSJ-le sellega lähedalt kursis olevad allikad. Viimaste nädalate külastuste jooksul on jõutud ära käia Dallases, Chicagos, Indianapolises ja ka Washingtonis.

Kuigi Amazon ei ole avalikult välja öelnud, mida täpselt ta oma uue peakorteri asukohalt ootab, siis linnasid külastades on soovitud külastada saada ülevaadet sealsetest haridusasutustest, personalivärbamise võimalustest. Ka on külastatud reaalseid asukohti, mis on parasjagu arendamisel. Küll aga peavad kõigi linnade külastused mahtuma kahe päeva sisse.

Kuna juhiseid on vähe, siis püüavad kõik finalistid seniste Amazoni äripraktikate põhjal mõelda välja võimalikult ideaalse päevakava, mis aitaks neil oma linna kõige paremast küljest tehnoloogiahiiule näidata.

Amazon ise, kes plaanib võitja välja kuulutada selle aasta teises plaanis, on palunud linnadel need külaskäigud võimalikud salajas hoida. Samas linnaametnikud püüavad igasuguste trikkidega näidata oma konkurentidele, et ka nemad osalevad võitluses Amazoni tähelepanu pärast.

Nii võtavad linnad appi oma kõige uhkemad hotellid, õhtusöögid osariigi kuberneri juures, sõidud eralennukitega ja väikesed kingitused. Üle selle võib aga asi juba üle piiri minna, mistõttu on külaskäikudele kaasatud ka ülikoolide töötajaid, kohalikke noori ja töötavaid professionaale, kes keskenduvad oma lugudes piirkonna majanduseelistele ning talendile.

Pingutust nõuab ka asjaolu, et seni on Amazoni juhid öelnud, et tegelikult ei ole Ameerikas ühtegi linna, mis täielikult nende vajadustele vastaks. Küll aga ei taha tehnoloogiahiid mitte mingisuguseid kompromisse tulevase asukoha osas tegema hakata.

Mõned linnad pakuvad ka finantsstiimuleid. Näiteks New Jersey and Newarki linnad on pakkunud seitsmemiljardilist soodustuste paketti, samas kui Maryland on löönud lauale viiemiljardilise soodustuste paketi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles