Saksa võim alustas tapatöödega

Odette Kirss
, ajaloolane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Populaarset ja julget koolipoissi Ferdinand Silber­sterni kogunes viimsele teekonnale saatma väga palju linnarahvast.
Populaarset ja julget koolipoissi Ferdinand Silber­sterni kogunes viimsele teekonnale saatma väga palju linnarahvast. Foto: RMF 613:6

Kui 1918. aasta 26. veebruari südapäeval jõudis Rakverre esimene Saksa sõjaväerong, lähenes linnale ida poolt ka punaste rong. See aga vaksalini ei jõudnud, vaid peatus semafori juures ja pöördus otsemaid tagasi.

Saksa sõjaväevõimud alustasid oma tegevust Rakveres hukkamistega. Ilma kohtuotsuseta lasti tammikus maha noor töömees, kelle süü tõttu oli Niedrichsoni puidutöökojas Pikk tn 48 hukkunud Saksa ohvitser. Raudteejaama juures poodi üles 12 Sompas arreteeritud punaväelast. Kohaliku rahva hirmutamiseks rippusid poodud puude küljes mitu päeva.

Esimese Saksa okupatsiooni võimumehed meie maa iseseisvust ei tunnustanud. Tallinnas sai kõrgeimaks Saksa võimu esindajaks Põhjaarmee juhataja kindralmajor Adolf von Seckendorff. Noore Eesti vabariigi juhid Konstantin Päts, Jüri Vilms ja Jaan Poska võeti küll jutule, ent nende teadet meie maa iseseisvumisest ei aktsepteeritud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles