Venemaal vahistatud taanlasest Jehoova tunnistaja võib minna 10 aastaks trellide taha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dennis Christensen.
Dennis Christensen. Foto: twitter

Venemaal vahi all viibivat taanlasest Jehoova tunnistajat, kes arreteeriti möödunud aasta mais föderaalse julgeolekuteenistuse (FSB) poolt korraldatud haarangu käigus Jehoova tunnistajate usukoosolekule Orjolis, võib oodata kuni 10-aastane vanglakaristus.

Vene ülemkohus keelas möödunud aasta aprillis jehoovatunnistajate tegevuse, määratledes selle äärmuslikuks tegevuseks. Alates sellest on Venemaal keelatud nii Jehoova tunnistajate koguduste kogunemised ja usulahku propageerivate tekstide levitamine.Venemaal on umbes 175 000 usulahu liiget ja riigi eri osades umbes 400 usukeskust.

Taanis sündinud ja Venemaal Orjoli linnas koos venelannast abikaasa Irinaga elanud Christensen on esimene välismaalane nende Jehoova tunnistajate hulgas, kelle vastu ametnikud pärast Venemaa ülemkohtu otsust on tegutsenud. Kohtuprotses äärmusluses süüdistava 46-aastase Taani kodaniku üle algab täna. Süüdimõistmise korral võib teda vastavalt kriminaalkoodeksi paragrahvi 282.2 punktile 1 oodata 6–10-aastane vanglakaristus.

Inimõigusorganisatsioon Human Rights Watch (HRW) on nõudnud Christenseni kohest vabastamist.

«Ta pole teinud midagi valesti ja tuleks vabadusse lasta,» ütles HRW Eurooopa ja Kesk-Aasia piirkonna direktor Rachel Denber eilses avalduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles