Video: Streik põhjustas Prantsuse rongiliikluses kaose

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: M.ASTAR/SIPA/Scanpix

Ulatuslik raudteetöötajate streik põhjustas täna kaose Prantsuse rongiliikluses ja on seni suurim proovikivi president Emmanuel Macroni majandusstrateegiale.

Riikliku raudteevalitsuse SNCF andmetel on teisipäeval töös umbes 12 protsenti kiirrongidest ja 20 protsenti piirkondlikest. Prantsusmaal sõidab rongiga igapäevaselt 4,5 miljonit inimest.

Kolm neljandikku Londonisse ja Brüsselisse sõitvatest Eurostari rongidest teevad oma reisi teisipäeval ära. Ettevõtte Thalys rongid sõidavad Belgiasse ja Hollandisse peaaegu tavapäraselt, kuid Hispaaniasse, Itaaliasse ja Šveitsi ei sõida ükski.

SNCF-i sõnul osaleb streigis umbes 75 protsenti rongijuhtidest ja kolmandik firma töötajatest.

Lisaks rongiliiklusele mõjutavad streigid teisipäeval ka lennufirma Air France lende, ülikoole ja prügivedu.

Sotsiaalmeedias levivad pildid naisest, kes kukkus rööbastele, sest inimesi täis ooteplatformil käis suur tunglemine.

Tänane streik on esimene kolmele kuule plaanitud tööseisakute seerias. Raudteetöölised protestivad valitsuse  plaani vastu vähendada töötajate kaitset.

Streiki pooldab pisut alla poole prantslastest.

Streigi tõttu otsustasid paljud prantslased minna tööle autoga. Pariisis oli hommikuse tipptunni ajal 370 kilomeetrit ummikuid, kirjutas liiklust jälgiv portaal Sytadin.

SNCF on laenuandjatele võlgu 46,6 miljardit eurot. Macroni sõnul peab ettevõte oluliselt parandama oma efektiivsust ja kärpima jooksvaid kulutusi, et valmistuda reisirongiliikluse avamiseks konkurentsile 2020. aastaks.

Valitsus tahab lõpetada eristaatuse andmise uutele raudteetöötajatele. Praegu tähendab eristaatus seda, et töötajatele tagatakse eluaegne ametikoht ja võimalus varakult pensionile minna.

Lisaks tahab valitsus ühendada SNCF moodustavad kolm osakonda üheks riigiomandis firmaks. Ametiühingud pelgavad, et see on pikk samm SNCF erastamise suunas.

«SNCF on riigi osalusega äriühing ja jääb riigi osalusega äriühinguks,» lausus täna transpordiminister Elisabeth Borne.

Streik on proovikivi nii Macronile kui ka ametiühingutele. Streik näitab, kui kaugele saab Macron minna Prantsuse majanduse liberaliseerimisega ning kui suur on ametiühingute mõjuvõim.

Foto: M.ASTAR/SIPA/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles