Savtšenko õde pöördus abipalvega Trumpi poole (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaal vangis viibinud endise sõjaväelenduri õde Vera Savtšenko on ametis Nadia poliitilise liikumise  juhina.
Venemaal vangis viibinud endise sõjaväelenduri õde Vera Savtšenko on ametis Nadia poliitilise liikumise juhina. Foto: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS/Scanpix

Ukraina võimude poolt arreteeritud Ukraina parlamendiliikme Nadia Savtšenko õde Vera Savtšenko pöördus abipalvega USA presidendi Donald Trmpi poole, vahendab Interfax.

«Ma palun, et pööraksite tähepanu Ukraina praktikale vahistada opositsioonipoliitikuid,» kirjutas Vera Savtšenko 22. märtsil Trumpile saadetud pöördumises, kus ta palub, et kriminaaluurimine Nadia Savtšenko üle toimuks rahvusvaheliste vaatlejate järelvalve all, rõhutades, et vaid sel juhul saab tagada, et tehtav kohtuotsus ei oleks vastuolus inimõigustega ning opositsioonipoliitikut ei mõistetaks süüdi vaid tema veendumuste tõttu.

Kiievi Ševtšenkivski kohus otsustas 23. märtsil jätta terroriakti kavandamises süüdistatav parlamendisaadik Nadia Savtšenko eeluurimisaegse tõkendmeetmena kaheks kuuks vahi alla.

Ukraina peaprokuröri väitel planeeris Savtšenko koostöös separatistidega vägivaldset riigipööret, mis nägi ette parlamendihoone hävitamist granaatidega ja rahvasaadikute tapmist.

Savtšenko mõisteti 2016. aasta märtsis Venemaal 22 aastaks vangi süüdistatuna kahe Vene ajakirjaniku tapmises Ida-Ukrainas. Savtšenko sõnul rööviti ta Ida-Ukraina separatistide poolt enne ajakirjanike tapmist 2014. aasta juunis.

Ta veetis vanglas kaks aastat, korraldas mitu näljastreiki ja sai Ukraina vastupanuvõitluse sümboliks.

2016. aasta mais vahetati Savtšenko kahe Vene sõjaväeluuraja vastu, kes langesid 2015. aasta mais Ida-Ukrainas Ukraina sõjaväe kätte vangi.

Kiievis võeti ta kangelasena vastu, kuid tema täht hakkas tuhmuma pärast seda, kui temast sai ekspeaminister Julia Tõmošenko erakonna Batkivštšõna parlamendisaadik.

Sestpeale on ta sattunud vastuollu president Petro Porošenko poliitikaga, toetades otsekõnelusi separatistidega ja külastades nende valduses olevaid alasid.

Vasakult paremale: Savtšenko õde Vera, Nadia Savtšenko ise, tema ema Maria ja Ukraina president Petro Porošenko 2016. aastal, kui lendurist opositsioonipoliitik oli Ukrainas veel rahvuskangelase staatuses.
Vasakult paremale: Savtšenko õde Vera, Nadia Savtšenko ise, tema ema Maria ja Ukraina president Petro Porošenko 2016. aastal, kui lendurist opositsioonipoliitik oli Ukrainas veel rahvuskangelase staatuses. Foto: Mikhail Palinchak/Scanpix
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles