Rahvuspark hakkas varguste tõttu taimi mikrokiibistama

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saguaro kaktused
Saguaro kaktused Foto: Paul Moore/PantherMedia / Scanpix

Arizonas asuv imelise loodusega rahvuspark Saguaro on hädas külastajatega, kes erilisi kaktuseid koju kaasa veavad.

Kauni looduspaiga külastamine on kahtlemata eriline kogemus, mistõttu soovivad paljud turistid endale meeneks mõne kivikese, käbi või põneva taime kaasa tuua. Paraku on aga Saguaro rahvuspark hädas suisa süstemaatilise taimede vargustega, vahendas Lonely Planet.

Nimelt on Saguaro rahvuspark tuntud oma rohkete ja mitmekesiste kaktuste poolest, mida turistid ongi hakanud varastama. Rahvuspark on isegi oma nime saanud kuulsate Saguarose kaktuste järgi, mis võivad elada 200 aastaseks ja kasvada 12 meetri kõrguseks.

Nüüd otsustas rahvuspark hakata erilisi taimi varaste eest kaitsma. Nimelt mikrokiibistati 1000 kaktust, mis aitab varastatud taimi tuvastada. Kahjuks pole kaktuste mikrokiibid aga nii intelligentsed, et varastatud taime teekonda jälgida saaks. Ainus viis varguse tuvastamiseks on kaktuse skaneerimine.

Sellegipoolest loodavad ametnikud, et potentsiaalsed vargad jätavad ehk kaktuse parki alles, teades, et see on kiibistatud.

«On tõeliselt irooniline, et eraldame suurepärased paigad nagu Saguaro rahvuspark ning inimesed arvavad, et nad võivad lihtsalt tulla ja ikoonilise kaktuse, mille järgi park on nime saanud, kaasa võtta,» sõnas Kevin Dahl, Arizona rahvusparkide konserveerimise ühingu programmijuht.

Kuigi ametnikud ei tea, mitu kaktust täpsemalt varaste ohvriks on langenud, on taimede märgatav hõrenemine pargile suurt mõju avaldamine. 

Saguaros kaktuse varastamine on pikanäpumeestele tulus ära, kuna 30 sentimeetrist kaktusejuppi saab müüa saja dollari (81,22 euro) eest. Saguaro rahvuspark on ainus paik, kus need suured kaktused looduslikult kasvavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles