Pühadest sõltumatud pankadevahelised välkmaksed juurduvad Eestis visalt

Heelia Sillamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pangakaart
Pangakaart Foto: Alex Milan Tracy/Sipa USA

Eesti Pank loodab, et Euroopa Liidus juurutatavad pankadevahelised välkmaksed, mis ei hooli ei pühadest ega nädalavahetustest, jõuavad Eesti suurematesse pankadesse veel selle aasta jooksul. 

Pangad ise kinnitavad, et üleminek aastaringselt vaid sekundite jooksul ühest pangast teise jõudvate maksete süsteemile on küll töös, ent konkreetset aega ei julge keegi lubada, vahendab ERR

Välkmakse võimalus tähendab seda, et sõltumata pühast või nädalapäevast toimub pankadevaheline ülekanne ööpäevaringselt kümne sekundiga ehk sisuliselt kohe, kui makse ei ületa 15 000 eurot.

Reaalajas pangamaksed on Euroopa Liidu uus panganduspoliitika, mis tähendab, et välkmaksetest peaks mõne aastaga kujunema baasteenus ehk uus norm kõigile.

Möödunud aasta 21. novembrist alates hakkas välkmakseid pakkuma umbes 600 teenusepakkujat kaheksas Euroopa riigis: Austrias, Saksamaal, Hispaanias, Itaalias, Hollandis, Eestis, Lätis ja Leedus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles