KOHALIK VAADE. Ungari valimised võivad pakkuda vastu ootusi suurüllatuse

Viktória Serdült, Budapest
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Viktor Orbánile pakkus hea võimaluse valimiskampaaniat teha ungarlaste Habsburgide vastase ülestõusu alguse 170. aastapäev tänavu märtsis.
Peaminister Viktor Orbánile pakkus hea võimaluse valimiskampaaniat teha ungarlaste Habsburgide vastase ülestõusu alguse 170. aastapäev tänavu märtsis. Foto: Tamas Soki / AP / SCANPIX

Ungari parlamendivalimiste eel tehtud küsitluste järgi juhib ülekaalukalt peaminister Viktor Orbán, kuid sellele vaatamata pole ehk mitte kunagi pärast 1989. aastat olnud nii keeruline ennustada, mida ütlevad inimesed tegelikult pühapäeval valimiskastide juures.

Pole vist vaja mainidagi, et pühapäevaste valimiste peateema on immigratsioon. Peaminister Orbáni ja tema võimupartei Fideszi jaoks oli teemavalik lihtne, kuna 2015. aasta rändekriis täitis ungarlaste meeled hirmuga. Praegu ei saabu Ungarisse peaaegu üldse sisserändajaid ja paljud arvavad, et just Orbán isiklikult ja tema rajatud piiritara on need, mis kaitsevad riiki migrantide sissevoolu eest.

Ka suurem osa küsitlusi näitavad hiiglaslikku edumaad peaminister Orbánile ja tema parempoolsele Fideszile ning oliitiline süsteem ja sellega manipuleerimine toetavad igati võimuparteid, on tegelik olukord segasem. «Ungari valimissüsteem on nii keeruline, et iga stsenaarium on võimalik,» ütleb Budapestis tegutseva sõltumatu mõttekoja Political Capital valimisspetsialist Róbert László.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles