Eesti jalaväerühm alustab juuni teenistust Malis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantslaste kolonn Malis.
Prantslaste kolonn Malis. Foto: BONY / SIPA / Scanpix

Eesti saadab Malisse kuni 50 kaitseväelasest koosneva üksuse, mis hakkab teenima Prantsusmaa operatsioonil Barkhane, üksus suundub missioonile mai lõpus või juuni alguses.

Eesti plaanib saata kuni 50 kaitseväelasest koosneva jalaväerühma aastaks Malisse, üksus hakkab teenima Prantsusmaa juhitaval terrorismivastasel missioonil Barkhane. Kaitseväe peastaabi operatiivosakonna ülem kolonel Aron Kalmuse sõnul suundub üksus missioonipiirkonda mai lõpus või juuni esimeses pooles.

Üksusesse kuulub 36 jalaväelast, lisaks tõlgid, lahingupioneerid ning kuueliikmeline toetusüksus. Üksus hakkab kasutama soomustransportööre Pasi XA-188. Kolonel Kalmuse sõnul saadab kaitsevägi Malisse kokku viis soomukit, neist üks tagavaraks.

Eesti üksus hakkab paiknema Mali keskosas Gao linna lähedal asuvas sõjaväebaasis. Kolonel Kalmus sõnas, et ohutase Malis ei ole väga kõrge, jäädes madala ja keskmise vahele. Ta märkis, et rünnakud missioonil Barkhane osalevate sõdurite vastu on harvad ning vastaste peamiseks sihtmärgiks on valitsusväed.

Eesti üksuse ülesanneteks on baasi kaitse, patrullid Gao linnas ning nad peavad valmis olema ka kiiret reageerimist nõudvate ülesannete täitmiseks.

Kolonel Kalmuse sõnul läbivad missioonile suunduvad kaitseväelased ka prantsuse keele kursuse.

Kaitsevägi värbab Malisse suunduva üksuse tõlkideks ka eestlasi, kes on varem teeninud Prantsusmaa Võõrleegionis.

Eesti saadab jalaväerühma Malisse aastaks, kokku kolmeks nelja kuu pikkuseks rotatsiooniks.

Prantsusmaa esitas tänavu jaanuari Eestile ametliku kutse osaleda operatsioonis Barkhane. Valitsus kiitis missioonil osalemise heaks aprilli alguses. Riigikogu hakkab eelnõu arutama lähiajal.

Eesti osaleb praegu kahes Malis läbiviidavas operatsioonis. ELi väljaõppemissioonil EUTM-Mali osaleb neli väljaõppeinstruktorit ja staabiohvitser ning ÜRO rahuvalvemissioon MINUSMA osaleb kolm staabiohvitseri.

2014. aastal osales Eesti 50-liikmeline jalaväerühm operatsioonist Kesk-Aafrika Vabariigis.

Mullu osales Prantsusmaa 300-liikmeline soomusüksus jalaväe lahingumasinatega ja tankidega Eestis paiknevas NATO lahingugrupis. Prantsusmaa on teatanud, et saadab tuleval aastal taas oma üksuse Eestis paiknevasse lahingugruppi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles