Mart Helme jahutas Heimar Lengi EKRE-ihalust (12)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Helme.
Mart Helme. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Keskerakonna fraktsiooni liikme Heimar Lengi lubadust liituda Eesti Konservatiivse Rahvaerakonnaga (EKRE), juhul kui ta järgmiste valimiste nimekirjas head kohta ei saa, tuleks võtta kui puhtakujulist ähvardust oma partei juhtkonna suunas, arvab EKRE juht Mart Helme.

Heimar Lenk ütles teispäeval ERR-ile, et ta on valmis erakonnast lahkuma, kui valimiste eel talle valimisnimekirjas soodsat positsiooni ei pakuta. Lenk tunnistas, et tema esimene valik oleks EKRE.

Mart Helme ütles Postimehele, et tema teada ei ole Heimar Lenk käinud mitte ühegi EKRE juhatuse liikme ega erakonna juhiga sel teemal rääkimas. «Ega nii need asjad ikka ei käi, et kui ma ühes erakonnas head kohta ei saa, siis ma lähen ja küsin seda head kohta teisest erakonnast,» rõhutas Helme.

Tema sõnul on EKRE väga selgelt maailmavaateline erakond, mis peab liituda soovijatega läbirääkimisi.

«Nii et see on temapoolne (Lengi - toim.) spinn, mille puhul ma kujutan  ette, et see on eelkõige suunatud Jüri Ratase ja oma erakonna juhtide poole, et vaadake, mis juhtub, kui te mulle head kohta ei anna,» arvas Helme.

EKRE juht ei soovinud spekuleerida, kuidas ta toimiks, kui Lenk tuleks tema juurde liitumisavaldusega. «Meil on kindel kord, kuidas selliseid avaldusi menetletakse. Eks ta peaks sellisel juhul valima ka ringkonna, kus ta tegutseda tahaks. Ja see on ringkonna juhatuse otsustada, kas nad rahuldavad selle avalduse või ei rahulda. Nii et see ei ole päris ainuisikuliselt minu otsustada,» selgitas Helme.

Kommenteerides Lengi arvamust, et Venemaal ära keelatud film «Stalini surm» oli pahatahtlik valimiseelse atmosfääri rikkumine, märkis Helme, et kuigi ta on näinud vaid linateose katkendeid, tema küll Lengi seisukohta ei jaga.

«Ma ütleksin, et need (katkendid – toim.) on groteskselt naljakad. Minule huumor meeldib ja juba lapsepõlvest vihkan Stalinit hingepõhjast. Mina küll ei tunne, et mingit pühaku aurat on rüvetatud või kuidagi Venemaa sisepoliitikasse sekkutud. Minu arvates on see Stalini kui äärmiselt ilge tüübi naeruvääristamine: ausalt öeldes ma kiidan selle kahe käega heaks,» ütles EKRE juht.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles