USA avaldas nimekirja imporditariifide alla jäävatest Hiina kaupadest

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kaubandusesindaja Robert Lighthizer.
USA kaubandusesindaja Robert Lighthizer. Foto: SIPA/Scanpix

USA-Hiina kaubandus

USA ametnikud avaldasid teisipäeval nimekirja 50 miljardi dollari väärtuses Hiina kaupadest, millele USA kehtestab uued imporditariifid.

Umbes 1300 kaupa hõlmavas nimekirjas on muuhulgas elektroonikakaupu, lennuki varuosi, kemikaale, ravimeid ja metalle. Kolmekümne päeva pärast jõustuv nimekiri ei ole lõplik ja see on mõeldud vastusena Hiina väidetavale tegevusele USA intellektuaalse omandi varastamisel.

"Esitatud toodete nimekiri toetub põhjalikule ametkondadevahelisele analüüsile ja võtab sihikule tooted, mis saavad kasu Hiina tööstusplaanidest, ning püüab viia miinimumini mõju USA majandusele," teatas Ühendriikide kaubandusesindaja Robert Lighthizer avalduses.

USA president Donald Trump on viimase kuu jooksul rabanud turge teadaannetega uute imporditariifide kehtestamisest Washingtoni tähtsamatele kaubanduspartneritele ja eiranud sellega tööstusorganisatsioonide ja vabariiklastest parteikaaslaste hoiatusi.

Hiina teatas esmaspäeval imporditariifide kehtestamisest kolme miljardi dollari väärtuses USA kaupadele, mille seas on puuviljad, vein ja sealiha.

Kõne all on 128 erinevat kaupa, mille impordi väärtus oli mullu 3 miljardit dollarit, edastas riiklik uudisteagentuur Xinhua kaubandusministeeriumi teadaannet.

Märtsis hoiatas Peking, et tariife tõstetakse 15-25 protsendi ulatuses erinevatele toodetele, nende seas ka vein, pähklid ja alumiinium.

Muu hulgas kehtestati USA sealihale ja alumiiniumile 25-protsendine ja puuviljadele 15-protsendine tariif, teatas Hiina rahandusministeerium. Tariifid puudutavad eelkõige tooteid, mis pärinevad piirkondadest, kus USA presidendi Donald Trumpi toetus oli 2016. aasta presidendivalimiste ajal kõrge.

Hiina kaubandusministeerium lisas, et Ühendriikide tariifid terasele ja alumiiniumile on Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) reeglite "kuritarvitamine" ning "suunatud vaid mõnede riikide vastu, rikkudes tõsiselt mittediskrimineerimise printsiipi, mis on mitmepoolse kaubanduse nurgakivi.

Trump allkirjastas 22. märtsil meetmed, millega kehtestatakse kuni 60 miljardi dollari väärtuses Hiina kaupadele uued imporditollid ning antakse Pekingile vastulöök USA valitsuse ja firmade intellektuaalse omandi varastamise eest. Meetmetega anti Lighthizerile juhised esitada toodete nimekiri, millele imporditollid kehtestada, ning astuda Maailma Kaubandusorganisatsioonis (WTO) Hiina vastu samme.

Lisaks anti USA rahandusministeeriumile korraldus esitada ettepanekud kaitsemeetmete tugevdamiseks investeeringute vastu, mis võivad kahjustada Ühendriikide riiklikku julgeolekut.

Trump teatas meetmeid jõustades, et need võivad puudutada kuni 60 miljardi dollari väärtuses importi Hiinast, kuid Peking jääb sellest hoolimata Ühendriikide "sõbraks".

Valge Maja ametnike sõnul on tegemist USA viimaste aastakümnete jõupingutuste kulminatsiooniga õhutada Hiinat lõpetama ebaõiglasi kaubanduspraktikaid ja austama turupõhiseid tegevusviise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles