Hiiumaa tervitab ohtrate pulmapaikadega

Tuule Põldsaar
, Koduportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merelõhn, puutumata loodus ja kultuurilised omapärad pole mandril sugugi sellesarnased, mida Hiiumaal saab kogeda.
Merelõhn, puutumata loodus ja kultuurilised omapärad pole mandril sugugi sellesarnased, mida Hiiumaal saab kogeda. Foto: Mari Pukk

Pulmapidu mõisas või suurlinna peosaalis on klassikaline ja kahtlemata uhke viis, kus ühte tähtsamat päeva elust mööda saata. Siiski on suurlinnade variant end paljude paaride jaoks ammendanud ning soovitakse korraldada midagi hoopis teistsugust. Selleks puhuks võiks pulmapeo kolida hoopis mõnele saarele – näiteks Hiiumaale!

Väikesaartel pulmade pidamine on aastate jooksul muutunud üha populaarsemaks. Merelõhn, puutumata loodus ja kultuurilised omapärad pole mandril sugugi sellesarnased, mida Hiiumaal saab kogeda. «Olime varem kahes saarepulmas käinud ja mõlemal korral jäi meile kustumatu elamus. Niisiis teadsime pulmapidu planeerides juba kohe, et teeme seda mõnel saarel,» räägivad eelneval suvel Hiiumaal pulmi pidanud Triin ja Ago Tein. See noorpaar otsustas oma pidu korraldada tuttavate mereäärses puhkekodus, kuid tegelikult on Hiiumaal mitmeid sobilikke puhkekeskusi ja peoruume, kus elu muutvat päeva tähistada.

Pidu puhkekeskuses

Kuigi Hiiumaa on oma pindala ja rahvaarvu poolest Eesti väikseim maakond, leidub sealse idüllilise õhkkonna keskel tunduvalt rohkem puhkekeskusi kui nii mõneski suuremas paigas. Pole vahet, kas soovid korraldada maalähedast pulma või läheneda peole modernsemal viisil – saar pakub võimalusi igale nõudmisele.

Populaarsemateks pulmapidamise kohtadeks Hiiumaal on Kalana puhkeküla oma skandinaavialikus stiilis hoonetega, mis asuvad muinasjutulises männimetsas ja vaid mõnesaja meetri kaugusel merest ja sadamast. Sarnasteks kohtadeks on veel ka Põhja Tooma puhkemajad, Keldrimäe või Dagen Hausi majutuskohad. Enamasti peetakse seal maalähedases stiilis pulmapidusid, kus tunnevad nii pruutpaar kui külalised end tõeliselt koduselt. «Hiiumaal on nii palju ilusate asukohtadega puhketalusid, et valik kisub algul päris kirjuks,» jutustas Triin enda ja Ago kogemustest. «Arvasin, et palju ühel saarel ikka võimalusi on, aga korralikumalt planeerima hakates pidime otsustama, kas pidada pidu kohalikus rehetalus, mereäärses puhkekülas või hoopiski elegantses kivihoones mändide vahel,» lisas Ago.

Väiksemate pulmapidude korraldamiseks on võimalus rentida ka värskelt valminud suurte akendega majakesi, mis tänu oma avarusele ja valgusrohkusele eriti trendikalt loodust nautida lasevad. Sellist võimalust pakuvad Hõbekala ja Merekalda külalistemaja, neil on pidustusteks lisaks veel suur õueala.

Pidu keset metsa

Erinevalt Triinust ja Agost on nii mõnedki paarid visanud puhkekeskuste mõtted peast ja soovinud pulmapidu korraldada hoopis mändide vahel telkides.

Londonist päris Shona ja Stephen otsustasid külalistega sõita spetsiaalselt Hiiumaale, et nautida sealset loodust. «Rentisime suured telgid ja pidasime pulmi minu vanematele kuuluva palkmaja lähedal metsas. See oli lihtsalt imeline,» kirjeldas Shona pulmi. Paari sõnul tahtsid nad, et pidu oleks võimalikult looduslähedane ja viiks neid...

...eemale tavapärasest suurlinna kärast.

Põhipidu toimus suures peotelgis, seal kasutasid nad pulmakorraldaja abiga dekoreerimisel palju puitu. Seetõttu tundus, nagu telk oleks tükike loodusest. «Meid pandi Stepheniga paari ise ehitatud puidust püstkoja all. Mis võiks küll olla veel ehedam,» lisas Shona.

Uhke lossipidu

Kui Hiiumaa pulmade peale mõeldes meenub esimese asjana männimetsad ja maalähedus, siis tegelikult on saarel isegi loss, mis ka kõige nõudlikumale pruutpaarile sobiks. Üheks populaarseks pulmapidamise kohaks on Suuremõisa loss, mis on ehitatud 18. sajandil ning on üks suurejoonelisemaid barokkstiilis mõisaid Eestis. Hiiumaa lossis pulmi pidades saaksid külalised nautida nii elegantset pulmapidu kui ka hilisemat looduses matkamist.

Ristid toovad õnne

Kes on alati unistanud kiriklikust laulatusest, ei pea seda enne mandril tegema. Kui väikesaartele minnakse tihti alles hiljem pidu pidama, siis Hiiumaa plussiks on seegi, et saarel on olemas nii klassikalised valged kivikirikud, iidne puidust kabel kui ka uhke õigeusukirik.

Tänu erakordsele loodusele ja mandrist erinevale kultuuriruumile saab Hiiumaa pulmadest tihti kaasa unustamatud hetked, pulmafotod ja tavapärasemast rohkemalt õnne. Kui muidu antakse pulmarongi ajal pruutpaarile näiteks puude lõhkumise ülesanne, siis Hiiumaal kuulub traditsioonide hulka lisaks sellele Ristimäele risti paigutamine. Väidetavalt annab puuokstest tehtud risti mäele asetamine noorpaarile erilise abieluõnne. Niisiis pole vahet, kas soovid pulmi pidada lossis, talus, metsas või mere ääres – ükskõik milline pulmapidu Hiiumaal tagab pruutpaarile tõeliselt rõõmsameelse päeva.        

Artikkel ilmus Postimehe lisas Pulmad nr 1, kevad 2018.    

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles