Riigihangete amet uurib Raadiku kvartali ehituse seaduslikkust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnapea Edgar Savisaar kevadel esimesete Loopealse elamurajooni munitsipaalelamute valmimist tähistamas.
Linnapea Edgar Savisaar kevadel esimesete Loopealse elamurajooni munitsipaalelamute valmimist tähistamas. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Riigihangete amet tunneb huvi, kas Lasnamäele rajatava Raadiku elukvartali ehituseks oleks linnaga lepingu sõlminud Raadiku Arendus pidanud korraldama riigihanke.

Tallinn on sõlminud Raadiku Arendusega rendilepingu, mille alusel võtab linn firmalt 20 aastaks rendile Raadiku 8 kinnistule rajatava elukvartali korterid, üheksas majas kokku 1155 tükki. Kokku üheksast majast koosneva kvartali esimesed majad peaksid kava kohaselt valmima juba tuleval aastal ja linn lubab need anda abi vajavate linnaelanike kasutusse.

Nende ehituseks sõlmis arendusfirma lepingu ehitusfirmadega Rand ja Tuulberg ning OÜ Sherman.

Riigihangete amet saatis linnapeale kirja, milles viitab ajalehe «Postimees» lisas «Kinnisvara ja Ehitus» 30. juulil 2008 ilmunud artiklile «Skanska eksjuhid hakkavad raha tegema munitsipaalmajade ehitamisega».

Ehitaja leidmiseks riigihange

Amet märgib, et vastavalt riigihangete seadusele peaks arendaja tegema linnale edasiüürimiseks mõeldud korterite ehitaja leidmiseks korraldama riigihanke.

Samas ei pea riigihangete seaduse nõudeid järgima sel juhul, kui linn pole tellijana esitanud korteritele konkreetseid nõudeid. Raadiku Arendus on riigihangete ametile kirjalikus vastuses selgitanud, et rendilepingu sõlmimisel jäi selgusetuks, millised eluruumid linnale rendileandmiseks ehitada tuli. Seega ei pidanud arendusfirma oma sõnul riigihanget korraldama.

Riigihangete amet soovis oma kirjas linnalt infot selle kohta, kas linn esitas rendilepingus üürile võetavatele korterelamutele nõudeid. Samuti soovis amet ka linnavalitsuse hinnangut sellele, kas arendusfirma oleks pidanud ehituslepingute sõlmimisel riigihangete seaduses esitatavaid nõudeid järgima.

Linn nõudeid ei esitanud

Abilinnapea Eha Võrk teatas ametile vastuseks, et linn ei ole esitanud Raadiku elukvartali rentimisel korteritele nõudeid. Ehkki rendileping sisaldab eluruumide minimaalse valmidusastme kirjeldus, ei ole linna hinnangul tegu siiski nõuete esitamisega. Võrk märkis, et linn võtab kasutusse kortereid, mis vastavad valitsuse määrusele «Eluruumidele esitatavad nõuded».

Võrk rõhutab ka kirjas, et ei ole linna pädevuses anda hinnanguid selle kohta, kas Raadiku Arendus oleks pidanud ehituslepingu sõlmimisel järgima riigihangete seadusele vastavust. Linn rõhutab, et selle üle järelevalve teostamine on hoopis riigihangete ameti enda ülesanne.

Riigihangete ameti õigusnõunik Peeter Milvere ütles, et linnavalitsuse vastus saabus eile ja amet pole veel jõudnud kõiki andmeid lõplikult analüüsida.

«Teeme kas sel või järgmisel nädalal ja siis otsustame, kas on alust riikliku järelevalvemenetluse algatamiseks või on ehitustööde teostajad järginud seadusi,» sõnas mees. Järelevalvemenetluse algatamine võib tuua süüdlaste suhtes väärteomenetluse algatamise, kuid ehituse peatamiseks pole ametil volitusi.

ARHIIV! Kohus peatas Tallinna miljardilise korteritehingu

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles