Allveelaevamõrvar Madsen vaatas «õppematerjalina» Islamiriigi hukkamisvideoid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peter Madsen
Peter Madsen Foto: BAX LINDHARDT/AFP/Scanpix

Taanis Kopenhaagenis jätkub kohus rootslannast vabakutselise ajakirjaniku Kim Walli mõrvas süüdistatava taanlasest leiutaja ja allveelaevniku Peter Madseni üle.

Rootsi ja Soome meedia teatel rõhus prokurör Jakob Buch-Jepsen nüüdsel istungil Madseni arvutitest leitud vägivalla- ja mõrvavideotele ning äärmusrühmituse Islamiriik hukkamisvideotele.

Prokurör Jakob Buch-Jepsen
Prokurör Jakob Buch-Jepsen Foto: MARTIN SYLVEST/AFP/Scanpix

Prokuröri teatel leiti Madseni arvutitest kokku 90 vägivallavideot, mille seas oli ka julmi videoid, kuidas Islamiriigi timukad vange hukkasid. Uurijate kätte jõudis 147 fotot tapetutest, kellest osa kaotasid elu Süürias tegutsenud või tegutsevate džihadistide tõttu.

Islamiriigi võitlejad
Islamiriigi võitlejad Foto: -/AFP/Scanpix

Buch-Jepseni teatel vaatas Madsen 2017. aasta juuli lõpul, vaid mõned nädalad enne Walli tapmist, mitut Islamiriigi propagandavideot, millel oli näha vangide hukkamist nii pea maharaiumise läbi kui teistel viisidel.

«Madsen kasutas Islamiriigi hukkamisvideoid, kuid ka teisi vägivallavideoid «õppematerjalina», viies end kurssi piinamis- ja tapmisviisidega,» teatas prokurör.

Kopenhaageni kohtus tehtud joonistus. Vasakul Peter Madsen ja paremal seisab püsti prokurör Jakob Buch-Jepsen
Kopenhaageni kohtus tehtud joonistus. Vasakul Peter Madsen ja paremal seisab püsti prokurör Jakob Buch-Jepsen Foto: SCANPIX DENMARK/REUTERS/SCANPIX

Prokuröri sõnul otsis Madsen 2015–2017 Google’i otsingust eelkõige infot, mis puudutasid vägistamist, hukkamist, mõrvu ja enesetappe.

Google'i otsing
Google'i otsing Foto: Igor Kralj/PIXSELL/PA Images/

«Madseni interneti otsingusõnade seas domineerisid «piinamine», «vägistamine», «tegelik vägistamine» ja «pussitamine». Osa otsinguid pärinesid juba 2011. aastast,» teatas prokurör.

Taanlasest leiutaja oli mitmel korral vaadanud näiteks videot ühe süürlanna ülespoomisest ja hiinlanna kägistamisest.

«Madsen käis paljudel vägivallateemalistel internetilehekülgedel. Osa neist on nüüdseks suletud ja selle tõttu me ei tea täpselt, mida ta otsis ja nägi. Meieni jõudnud andmetel tegeles ta internetist vägivaldse materjali otsingutega aastaid,» lausus Buch-Jepsen.

Peter Madsen
Peter Madsen Foto: SCANPIX DENMARK/REUTERS/SCANPIX

Kohtus ilmnes, et uurijad leidsid Madseni vana arvuti katkiselt kõvakettalt viis videot ja fotosid, mis kõik on vägivaldse sisuga. Uurimine näitas, et Madsen ei kasutanud seda arvutit pärast 2010. aastat.

Buch-Jepseni andmetel leiti Madseni arvutist tekst, mis kirjeldas detailselt intsesti. Tegemist oli isa ja tütre vahelise vägivaldse seksiga.

Veel oli Madseni enda salaja tehtud pornovideoid, millel teda on näha erinevate naistega.

Madsen kasutas lisaks arvutitele ka nutitelefone, kust ta samuti vaatas tapmis- ja vägistamisvideoid.

Uuringu kohaselt tappis Madsen Walli kas 10. augusti 2017 õhtul või 11. augusti 2017 varahommikul  oma allveelaevas UC3 Nautilus. Krimiuurijad leidsid Madseni allveelaevast jälgi ja viiteid, et seal pandi toime tapmine.

Kim Wall
Kim Wall Foto: facebook.com

Madseni teatel leidis ta laevas aset õnnetus, mis temaga intervjuud teinud ajakirjanikult elu võttis. Allveelaevniku teatel tükeldas ta Walli surnukeha, kuid ta ei mõrvanud seda naist.

10. augustil 2017 tehtud foto, millel on UC3 Nautiluse pardal näha Peter Madsenit ja Kim Walli
10. augustil 2017 tehtud foto, millel on UC3 Nautiluse pardal näha Peter Madsenit ja Kim Walli Foto: Stringer/Reuters/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles