Eesti läheb peakülalisena Londoni raamatumessile

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maarja Kangro
Maarja Kangro Foto: Sander Ilvest / Postimees

Järgmisel nädalal suunduvad kümned ja kümned Eesti kirjandusega seotud inimesed Londonisse, et osaleda 2018. aasta raamatumessil ja sellega seotud üritustel. Eesti on koos Läti ja Leeduga messi peakülaline.

10.–12. aprillini toimuval Londoni raamatumessil ootab peakülalist Eestit suur tähelepanu. Eesti kirjandust esindavad messil kirjanikud Rein Raud, Maarja Kangro ja Andrei Ivanov eesotsas messi nn päeva autori Mihkel Mutiga. Neil neljal kirjanikul on Londonis nädala jooksul kokku 17 avalikku esinemist.

Tuleval nädalal on Londonis kohal üle 120 Eesti kirjandusega seotud inimese. Üldse näeb messinädala jooksul eestlasi esinemas enam kui neljakümnel korral. Kunagi varem ei ole Eesti kirjandus Londonis nii hästi ja kõrgel tasemel esindatud olnud. Peakülaliseks olemine on seotud Balti riikide iseseisvuse 100. aastapäeva tähistamisega.

Messi autoriprogrammi kureerib Briti Nõukogu koostöös Eesti Kirjastuste Liidu ja Eesti Kirjanduse Teabekeskusega, toetab kultuuriministeerium.

Eesti messistendi on välja pandud ligikaudu kolmsada raamatut, nende hulgas on eesti kirjanduse tõlked inglise keelde ja teistesse maailma keeltesse, eestikeelne ilukirjandus, lisaks ajaloo- ja aimekirjandus ning valik lastekirjandust. Messi raames toimub 22 seminari, kus osalevad Eesti kirjanduse ja kirjastamisega seotud inimesed. Mihkel Mutile ja Rein Rauale on messil pühendatud eraldi seminarid.

Pärast messi peetakse 13.–14. aprillil Notting Hillis Coronet Print Roomis suur Eesti kultuuripidu EstLitFest. Eesti Kirjanduse Teabekeskuse korraldatud festivali kava on tihe – esinevad Eesti ja Ühendkuningriigi kirjanikud ja muusikud, esitletakse värskelt inglise keeles ilmunud eesti kirjandust, pakutakse sööke ja jooke Eesti köögist. Üles astuvad poeedid Doris Kareva ja Kristiina Ehin, muusikud Villu Veski, Silver Sepp ja ansambel RÜÜT, kirjanikud Kai Aareleid, Ilmar Taska, Jaan Undusk jpt.

Raamatumessiga samal ajal toimuvad Eestiga seotud näitused nii Londonis kui ka Oxfordis. Libahunditeemaline «Jookseb koos huntidega» on Eesti, Läti ja Leedu illustraatorite ühisnäitus, mida võib messil näha eraldi näitusealal. Oxfordi Story Museumis on välja pandud Eesti Kirjastuste Liidu ja Eesti Lastekirjanduse Keskuse kureeritud suur rahvusvaheline näitus «It’s Always Tea Time», mis on inspireeritud Alice’i seiklustest Imedemaal. Näitusel on välja pandud kümnete Eesti illustraatorite tööd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles