Ministeerium: Rukki kanali põhja võib siluda kuni mai alguseni (2)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiiumaa praam.
Hiiumaa praam. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Laevaühenduse parandamiseks Hiiumaaga võib Rukki kanali põhja siluda, kuid töö tuleb ära teha enne mai algust, teatas keskkonnaministeerium. 

«Rukki kanali põhja silumine ehk sinna laevaliikluse tagajärjel tekkinud settekuhjade tasandamine ei nõua veeluba, sest selle töö käigus pinnast ümber ei paigutata,» ütles keskkonnaminister Siim Kiisler. «Küll aga peab see töö saama tehtud lähinädalatel, sest mai alguses saabub kalade kudemise seisukohalt tundlik aeg.»

Kanali süvendamine tähendaks aga pinnase eemaldamist ja selle ümberpaigutamist ning seda kalade kudemise ajal lubada ei saa. Veeteede ametile on väljastatud vee erikasutuse luba, mille järgi tohib süvendustöid teha 1. augustist 15. oktoobrini ning 1. detsembrist 15. märtsini.

Keskkonnaministeeriumi kalavarude osakonna juhataja Kaire Märtin selgitas, et süvendustööd tekitavad veesambas hõljumit, mis kalamarjale settides ei lase sel kooruda, ja mari hukkub. 

«Kui maimudel ka õnnestub kooruda, siis on nad elu algusfaasis väga vähese liikumisvõimega ega suuda heljumis toituda ning surevad nälga,» nentis Märtin. «Seega jääksid kalavarud selles piirkonnas tänavu suure tõenäosusega täienemata.» 

Rukki kanalis ja selle ümbruses käivad kudemas peamiselt räim ja tuulehaug, vähemal määral ka ahven.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles