Hispaania kohtunik esitas Kataloonia ekspolitseijuhile süüdistuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Josep Lluis Trapero.
Josep Lluis Trapero. Foto: Juan Medina / Reuters / Scanpix

Hispaania kohtunik esitas neljapäeval endisele Kataloonia politseiülemale ametliku süüdistuse mässule õhutamises seoses politseiniku väidetava rolliga regiooni iseseisvuspüüdlustes.

Riigikohtu kohtuniku Carmen Lamela sõnul on olemas asitõendid, mis viitavad Josep Lluis Trapero kuulumisele «kriminaalsesse organisatsiooni», mis taotles Kataloonia lahkulöömist Hispaania koosseisust.

Kohtunik esitas mässule õhutamise süüdistused veel kahele Kataloonia kõrgele politseiametnikule ning veel ühele Kataloonia siseministeeriumi ametnikule.

Süüdimõistmise korral võib süüaluseid oodata kuni 15 aasta pikkune vanglakaristus.

Trapero ja teised süüalused viisid ellu «ettekavatsetud strateegiat, mis oli täiuslikult koordineeritud», et aidata saavutada lahkulöömine keelatud iseseisvusreferendumi eel ning selle ajal mullu 1. oktoobril, seisis süüdistuses.

Kataloonia kohalik politsei ei vastanud ka Hispaania korrakaitsjate abipalvetele 20. septembril Kataloonia valitsushoone läbiotsimise käigus. Tsiviilkaardi (Guardia Civil) korrakaitsjad jäid hoonesse lõksu, kuna hoone ümber oli kogunenud tuhandeid iseseisvusmeelseid katalaane.

Trapero pidas samal päeval 17 telefonikõnet meeleavalduse korraldaja Jordi Sàncheziga, sõnas kohtunik.

Kataloonia politsei ei astunud samme referendumi peatamiseks, kuigi kohus oli selleks korralduse andnud, seisab süüdistuses. Kohalikud politseinikud saabusid hääletuspunktidesse ettenähtust kolm tundi hiljem. Samuti ei konfiskeerinud politsei hääletuskaste enne referendumi lõppu.

Mõnele Kataloonia politseinikule oli antud referendumi päeval korraldus ka jälgida Hispaania riigipolitsei tegevust, lisas kohtunik.

Keskvalitsus vabastas Trapero politseiülema ametist 28. oktoobril.

Samal päeval vallandas Madrid pärast Kataloonia parlamendi ühepoolset iseseisvusdeklaratsiooni piirkonna valitsuse, võttis Kataloonia oma otsevalitsemise alla ja kuulutas välja regionaalparlamendi ennetähtaegsed valimised, mille võitsid detsembris Hispaania keskvalitsuse meelehärmiks taas iseseisvuslased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles