Galerii: Iisraeli-Gaza piiril läks taas madinaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Iisraeli-Gaza piiril puhkesid täna taas kokkupõrked, teatasid uudisteagentuuri AFP korrespondendid.

Korrespondentide sõnul põletasid palestiinlased rehve ja viskasid kividega teisel pool piiritara olevaid Iisraeli sõdureid. Sõdurid vastasid pisargaasi ja lahingmoonaga. Sündmuskohal viibiva AFP fotograafi sõnul näib, et üks inimene sai kuulitabamuse, kuid tema seisund pole teada.

Nädal aega tagasi puhkesid piiril samuti rahutused, siis sai surma 17 palestiinlast, veel kaks suri nädala jooksul haiglas. Tegu oli veriseima päevaga pärast 2014. aasta Gaza sõda. Eelmisel reedel kogunesid piiritara lähedale kümned tuhanded palestiinlased, kellest osa muutus agressiivseks ja hakkas Iisraeli sõdureid ründama. Iisrael vastas lahingmoona kasutamisega, välja toodi ka tankid ja positsioonidele saadeti snaiprid.

Tänane meeleavaldus on osa kuue nädala pikkusest protestiaktsioonist, mille eesmärgiks on nõuda palestiinlastele õigust naasta aladele, mis asuvad praeguse Iisraeli riigi territooriumil.

Sajad meeleavaldajad on täna kogunenud erinevate piirilõikude juurde Gaza sektori lõunaosas Khan Yunisest ja ka Gaza linnast idas. Protestijate arv on seni olnud väiksem kui eelmisel nädalal, kuid arvatakse, et meeleavaldajate arv kasvab pärast moslemite reedeseid palvusi.

Mõned protesteerijatest on asunud süütama rehvikuhjasid, et omadele Iisraeli snaiprite eest suitsukatet pakkuda.  

Ühe eelmise nädala kokkupõrgetes vigastada saanud noore palestiinlasest protestija sõnul kavatseb ta «piiri ületada ning märtriks saada». Iisraeli sõjaväe teatel on sajad palestiinlased hakanud mässama viies piirkonnas piki Gaza sektori piiri.

Juudiriigi teatel vastavad sõdurid meeleavaldajatele rahutuste laialiajamise vahenditega, pidades kinni jõu kasutamise eeskirjadest.

ÜRO peasekretär António Guterres ärgitas Iisraeli sõdureid vaoshoitusele. «Ma ärgitan iseäranis Iisraeli äärmuslikule vaoshoitusele jõu kasutamisel, et vältida inimohvreid. Tsiviilisikud peavad saama kasutada oma õigust avaldada meelt rahumeelselt,» sõnas Guterres avalduses.

Gazat valitsev islamistlik Hamas lubas uute protestide eel iga Iisraeli piiril hukkunud palestiinlase perekonnale 3000 dollarit.

Iga märtri perekond saab 3000, tõsiselt haavatu omaksed 500 dollarit, ütles rühmitus avalduses. Perekondi toetatakse Hamasi sõnul rahaga raske majandusolukorra tõttu, mida palestiinlased peavad Gazas Iisraeli piiramise tõttu kogema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles