Raport: Saksamaal oli Armeenia genotsiidi juures arvatust suurem roll (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1915. aastast pärit pilt Armeenia genotsiidist.
1915. aastast pärit pilt Armeenia genotsiidist. Foto: Uncredited/AP

Värskelt avaldatud raportist selgus, et Saksamaal oli Armeenia genotsiidiga seoses arvatust suurem roll. Nimelt oli suurem osa armeenlaste tapmiseks kasutatud relvadest pärit Saksamaalt ja Preisi ohvitserid tegid selle ettevalmistamiseks ideoloogilist kihutustööd.

Raportis kirjutatakse, et Türgi väed kasutasid Esimese maailmasõja päevil toimunud tapatöö käigus peamiselt Saksamaalt pärit relvi.

Mauseri relvafirma, mis oli Esimese ja Teise maailmasõja ajal Saksamaa peamine käsitulirelvade tootja, varustas Osmanite riiki miljonite püstolite ja vintpüssidega, mida kasutati muu hulgas ka genotsiidi käigus. Saksa ohvitserid olevat pakkunud aktiivset toetust ja õpetussõnu.

Ajaloolaste hinnangul tapeti genotsiidi käigus kuni 1,5 miljonit armeenlast. Global Net - Stop the Arms Trade (GN-STAT) raporti kohaselt aitasid Saksa ohvitserid türklastel tapatalguid korraldada.

«Suur osa agressoritest olid relvastatud Mauseri vintpüsside ja karbiinidega, ohvitseridel olid Mauseri püstolid,» seisab raportis. Samuti olevat mitmed Saksa ohvitserid veretöö tunnistajateks olnud ja sellest ka kodustele kirjutanud.

Tegu on GN-STATi esimese uurimusega. Kokku koondatakse aktivistid, vilepuhujad, ajakirjanikud, kunstnikud ja teised, kellel on huvi relvakaubanduse vastu. Ette valmistatakse uuringuid illegaalse Heckler & Koch G36 relvade ekspordi kohta Mehhikosse ning USA ja Saudi Araabia vahel eelmisel aastal sõlmitud leppe osas.

Türgi väed kasutasid ka Essenis baseeruva Kruppi relvatehase kahureid, mille abil rünnati 1915. aastal Armeenia vastupanuvõitlejaid.

Armeenlaste poomine.
Armeenlaste poomine. Foto: HO/AFP/Scanpix

Raporti autori Wolfgang Landgraeberi sõnul oli Mauseril Osmanite riigis relvamonopol. Tänaseks päevaks Mauseri ettevõte enam ei tegutse, aga Kruppi järeltulija ThyssenKrupp pole kordagi avalikult tunnistanud rolli, mida Armeenia genotsiidis mängiti.

Autori väitel pole kunagi korralikult uuritud seda, kes türklastele Esimese maailmasõja ajal relvastust tarnis. Samuti on tema hinnangul tähelepanuta jäänud sakslaste roll Armeenia genotsiidis ja see, kui suurel määral Saksa ohvitserid ise armeenlaste tapmises osalesid.

Landgraeberi sõnul varustasid Saksa firmad türklasi relvadega, Saksa sõdurid õpetasid tapjaid neid kasutama ja ohvitserid lõid genotsiidi jaoks niinimetatud ideoloogilise vundamendi.

Pole saladus, et sakslased ja türklased ei usaldanud armeenlasi nende sidemete tõttu Venemaaga. Leiti näiteks Saksa-Türgi ohvitserikorpuse liige ja Osmanite riigi sõjaministri sõbra Hans Humanni sõnad: «Armeenlased juuritakse nende Venemaaga seotud vandenõu tõttu välja. See on raske, aga kasulik.»

Colmar Freiherr von der Goltz.
Colmar Freiherr von der Goltz. Foto: akg-images/Scanpix

Väidetavalt oli ka Preisimaa kindralmajor Colmar Freiherr von der Goltz veennud sultanit armeenlastega seotud küsimust lõplikult lahendama. Ohvitser olevat lähiringis mitmel korral viidanud armeenlastele kui «õlistele kaupmeestele».

Autori sõnul oli von der Goltz üks natside ideoloogia algatajaid. Preisi ohvitser avaldas 1883. aastal raamatu «Relvastatud inimesed». Seal tutvustas ta Landgraeberi sõnul seisukohti, mille Adolf Hitler hiljem omaks võttis.

Üheks näiteks on sõda, mis ei kesta vaid vaenlase alistumiseni. Ta uskus sõda, mille eesmärgiks on vastase täielik hävitamine. Von der Goltz olevat seda tutvustanud ka osmanitele, kes sellise lähenemise armeenlastega seoses kasutusele võtsid. Autori sõnul ei vähenda raport türklaste vastutust, aga täidab ajaloolised lüngad.

Armeenia genotsiidi mälestusmärk.
Armeenia genotsiidi mälestusmärk. Foto: GUZELIAN/SIPA/Scanpix
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles