Arheoloogid kratsivad kukalt: kes unustas 1500 aastat tagasi oma varanduskasti?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanad mündid. Pilt on illustreeriv
Vanad mündid. Pilt on illustreeriv Foto: Jiri Hera/PantherMedia / Jiri Hera/Scanpix

Arheoloogid leidsid Kreekast Korintose sadamalinnast Lechaiost iidse hoone  varemetest rauast lukuga suletud metallkasti, milles oli 119 münti.

Leidu uurisid USA California ülikooli arheoloogid, kelle sõnul on neile selgusetu, miks mündid unustati, jättes need tulevikus avastamiseks, teatab livescience.com.

«Üritame lahendada saladust, miks raha peitja unustas peidetud varanduse. Mündikast oli tänapäeva pinnast 30 – 40 sentimeetri sügavusel, olles hävinenud hoone katusekivide all. Uurimine näitas, et hoone varises kokku juba antiikajal ning raha oleks olnud lihtne kätte saada, kuid raha omanik kas ei saanud või ei tahtnud seda teha. See teeb rahaleiu intrigeerivaks, » teatas  ameeriklasest arheoloog Paul Scotton.

Korintos oli õitsev suurlinn nii antiik- kui keskajal, tänapäeva linn asub iidse paiga lähedal. Selle üks osa on sadamaga eeslinn Lechaio.

Kreeka Korintos
Kreeka Korintos Foto: wikipedia.org

USA ja Kreeka arheoloogid tegid Lechaios väljakaevamisi 2016 ja 2017, leides hoonejäänuseid, igapäevaelu tarbeesemeid ja nimetatud mündid. Arheolooge üllatas enim see, et mündileiu juures ei olnud inimskelette, sest hoone asus rahvarohkes kohas, sadamaala töökodade piirkonnas.

Leidude seas oli rauasulatusjääke, töötlemata rauda, toiduvalmistamisest jäänud loomaluid ja betoonist konteiner.

Arheoloogide sõnul pärinesid mündileiu kõige vanemad mündid Vana-Rooma keisri Constantinus I Suure, kes valitses 306 – 337, surma järgsest ajast ning uuemad olid 491 – 518 valitsenud Ida-Rooma keisri Anastasius I ajast.  

Constantinus I Suur
Constantinus I Suur Foto: wikipedia.org
Constantinus I Suure ajastu münt
Constantinus I Suure ajastu münt Foto: wikipedia.org

Enamik müntidest olid vermitud Antiookias, mis on tänapäeva Türgi Antakya, 378 – 383 pKr Rooma keisri Valentinianus II ajal, kes valitses 375 – 392 pKr.

Valentinianus II
Valentinianus II Foto: wikipedia.org
Valentinianus II aegne münt
Valentinianus II aegne münt Foto: wikipedia.org

Arheloogide sõnul viisid nii Lääne- kui Ida-Rooma valitsejad läbi rahareforme, seega on Lechaios leitud müntide seas palju selliseid, mis ei olnud enam käibel.

Oletatakse, et mündid võisid olla ühe pere mitmesaja aasta jooksul kogutud vara, mida hoiti lukuga suletud kastis.

Võimalik, et kasti omanik pidi õnnetuse tõttu elukoha maha jätma ja unustas vara või ta suri ja keegi teine ei teadnud vara asukohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles