Slovakkia politseijuht ei nõustu protestidele vaatamata tagasi astuma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldus Bratislavas.
Meeleavaldus Bratislavas. Foto: JOE KLAMAR/AFP/Scanpix

Slovakkia politseijuht keeldus reedel tagasi astuma ning seadis kahtluse alla ka presidendi motiivid toetada tema lahkumist nõudvaid meeleavaldajaid.

Ülekutsed Slovakkia politseiülema Tibor Gaspari tagasiastumiseks on hoogustunud pärast võimuladviku korruptsiooni uurinud ajakirjaniku mõrva. Kriitikute sõnul takistasid poliitilised sidemed Gasparil tagamast õiglast ja põhjalikku uurimist. Politseijuht tõrjus süüdistusi.

«Mitte keegi ei ole valitsuses palunud mul tagasi astuda. Minu tuleviku, samuti politseijõudude tuleviku küsimus otsustatakse peatselt,» ütles Gaspar kohalikule meediale Dennik N.

Siseminister Tomas Drucker teatas reedel, et  otsus langetatakse paari päeva jooksul.

Politseijuht peaks lahkuma ametist sügisel reformide alusel, mis võeti vastu enne Ján Kuciaki mõrva.

Kuciaki ja tema elukaaslase tapmine ning tema artikli avaldamine pärast veretööd suurendas veelgi muret ajakirjandusvabaduse ja korruptsiooni üle ning tõi kaasa meeleavaldused, mis sundisid valitsust tagasi astuma.

Neljapäeval avaldasid kümned tuhanded inimesed üle Slovakkia meelt, nõudes ka Gaspari lahkumist. Bratislavas tuli tänavatele umbes 30 000 inimest.

President Andrej Kiska, kellel ei ole vasakpopulistliku valitsusega häid suhteid, toetas meeleavaldajate nõudmisi.

Gaspar aga andis reedel vastulöögi, süüdistades Kiskat võimalikus huvide konfliktis. Ta avalikustas, et Slovakkia politsei eriüksus NAKA uurib võimalikke maksupettusi kompaniis, mis on väidetavalt seotud miljonärist presidendiga.

«NAKA uurib viit erinevat süüdistust, mis on seotud selle firmaga ning kriminaaluurimine on algatatud kahes juhtumis,» ütles Gaspar raadiojaamale Radio Aktual.

Kiska kõneisik Roman Krpelan ütles reedel AFP-le, et «Tibor Gaspari juhitav politsei on muutunud osaks poliitilisest võitlusest ja teisalt ei suutnud kaitsta ajakirjanik Ján Kuciaki elu, kes palus uurida ähvardusi tema aadressil».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles