Ekspert Andrei Movtšan intervjuus Postimehele: Putini lubadustel pole reaalsusega midagi ühist (6)

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moskva üks tuntumaid finantsiste Andrei Movtšan.
Moskva üks tuntumaid finantsiste Andrei Movtšan. Foto: Jaanus Piirsalu / Postimees

Pole võimalik luua normaalset majandust, kui töövõimelisest elanikkonnast vaid 12 protsenti toodab riigile makse ja lisaväärtust ettevõtetes, mis pole seotud riigi ega nafta-gaasi tootmisega, nagu on praegu Venemaal, rääkis Postimehele üks Moskva tuntuimaid finantsiste Andrei Movtšan, kes juhtis 2000ndatel Venemaa suurimaid investeerimisfirmasid Troika Dialog ja Renessance Capital.

Vladimir Putin pidas 1. märtsil oma kuulsa wunderwaffe kõne ehk oma nö föderaalse pöördumise. Kõik räägivad sellest, mida Putin oma uutest rakettidest kõneles, aga enamus tema kõnest oli pühendatud ju suurejoonelistele majanduslikele ning sotsiaalsetele lubadustele. Kui reaalsed need lubadused on, arvestades Venemaa majanduse seisu?

See (kõne) polnud majandusest. Venemaal nimetatakse seda «jutuajamiseks vaeste kasuks» (разговор в пользу бедных ehk tühja loba ajamine). Ta on 14 aastat andnud samasuguseid lubadusi. Midagi on täidetud, midagi mitte.

Naftahind kasvas veidi, mõningad lubadused õnnestus täita. Naftahind langes, midagi ei tulnud [lubaduste täitmisest] välja. Elatustaseme tõus, elamispinna kättesaadavus, kõrgkvalifikatsiooniga töökohtade loomine, SKT tõus – lahknevused lubatust on kordades. Nüüd ta lubas jälle samu asju. Kas neid tasub uskuda? Ei.

Kas arvate, et ta lubas neid asju vene rahvale lihtsalt suusoojaks?

Jah, nii võite kirjutada.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles