Andrus Karnau: Eesti energiasäästulõksus – hea elu või roheline majandus (4)

Andrus Karnau
, kolumnist, Lääne Elu peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiviõli põlevkivikaevanduste tuhamäed
Kiviõli põlevkivikaevanduste tuhamäed Foto: Egert Kamenik

Tahame elada üha paremini, aga samas oleme võtnud riigina energiasäästu kohustuse. Karmid säästunõuded muudavad unistuse heast elust aina kallimaks, kirjutab kolumnist, Lääne Elu peatoimetaja Andrus Karnau.

Energiasäästunõuded ajavad vihale. Vanasti maksis elektripirn mõni sent, nüüd mitu eurot. Kas uus ja palju kallim toode annab ikka oma eluaja jooksul nii palju säästu, et kokkuvõttes oleks see odavam kui vana hea hõõglamp, milles kulunud energiast muundus suur osa soojuseks?

Biobensiini ja -diisli kohustuslik müüki tulek tõstab veelgi autokütuse hinda, mis juba praegu on kerinud end aktsiisi tõttu ennenägematult kõrgele. Pluss veel see, et vanade autode mootorid ei pruugi õlikultuurist pressitud toodet üle elada. Uue auto ostmine tähendab jällegi väljaminekut. Taavi Rõivas soovitas 2015 rahval endale säästlikumad autod osta. See oli üks põhjus, miks ta enam peaminister ei ole. Rõivas ei saanud aru, et rahval ei ole moodsate autode jaoks raha.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles