Anne Mere: streikijad saavad vastuse nädala alguses (5)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anne Mere.
Anne Mere. Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Rakvere Lihakombinaadi juhtkond annab uue nädala alguses vastuse streikijate poolt 28. märtsil tehtud ettepanekule rahu sõlmimiseks, vahendab ERR Aktuaalset Kaamerat.

"Tegeleme vastuse koostamisega ja edastame selle ametiühingule uue nädala alguses," ütles HKScan Estonia juhatuse esimees Anne Mere eile.

Märtsi lõpus toimunud streigikoosolekul otsustasid nüüdseks üle kahe kuu streikinud Rakvere lihakombinaadi tapamaja töötajad saata tööandjale ettepaneku rahu sõlmimiseks ning kavatsevad kokkuleppe saavutamiseni tööseisakuga jätkata. 

Streikijad, kes streikisid seni kõrgema palga nimel, tegid ettepaneku, et streik lõpeb siis, kui tööandja nõustub allkirjastama ametiühingu tunnustamise lepingu, millele saab rajada edasise koostöö ja sisulised kollektiivläbirääkimised kõigi töötajate nimel. 

Streik tapamajas on kestnud kaks kuud ilma, et tööandja oleks streikijatele ühtegi konkreetset palgapakkumist teinud. Streikijate arvates ei vii tänane patiseis enam edasi ja nad loodavad, et tööandja nende pakkumise vastu võtab ja naaseb konstruktiivsete läbirääkimiste juurde.

Pakutud leping tunnustab loodud 115-liikmelist ametiühinguosakonda töötajate esindajana kollektiivlepingu mõistes ning võimaldama normaalselt suhtlust kõigi ettevõtte töötajatega. Lepingu järgi võtaksid pooled kohustuse alustada kollektiivlepingu sõlmimist kõigi töötajagruppide probleemide lahendamiseks ning deklareerivad streigiga seotud juriidiliste nõuete puudumist teineteise suhtes.

Ametiühingute keskliidu organisatsioonisekretär Artjom Arhangelski ütles märtsi lõpus Postimehele, et streikijad otsustasid astuda sammu juhtkonnale vastu. «See pole allaandmine, vaid teisel viisil edasiminek,» kinnitas Arhangelski. Tema sõnul oleks streikijad ju võinud istuda kasvõi jaanipäevani, aga suurt mõtet sellel poleks olnud. Streikisid ainult tapamaja töötajad ja kahe kuu jooksul teisi lihakombinaadi töötajaid streikijate hulka ei lisandunud. 

Arhangelski kinnitusel ei pruugi nad jätkata samade palganõudmistega, ka need vaadatakse uute läbirääkimiste käigus üle. Ettevõtte töötajad nõudsid streigiga tapamaja töötajate põhipalga tõstmist 16 protsendi võrra alates 1. veebruarist 2018 ja lisaks 16 protsenti põhipalga tõstmist 1. juulist. 

9. märtsil kuulutas Eesti Ametiühingute Keskliit Rakvere lihatööstuse tapamaja töötajate streigi taasiseseisvumisaja pikimaks streigiks.

Rakvere lihakombinaadi tapamaja töötajad nõudsid möödunud aastal alanud palgavaidluses esialgu põhipalga 100-protsendilist tõusu. Tapamaja töötajate senine netopalk on ligikaudu 750 eurot kuus. See koosneb põhipalgast ja lisatasudest.

Rakvere lihatööstuse tapamaja 64 töötajast 27 korraldasid mullu oktoobris tööseisaku, millega nõuti kõrgemat töötasu. Tööseisaku tõttu vallandati kolm töötajat.

Tööseisakuga tööandjalt kõrgemat töötasu nõudnud Rakvere lihatööstuse tapamaja töötajad pöördusid töötüli lahendamiseks ka riikliku lepitaja poole, kes ei suutnud vaidlevaid pooli lepitada.

HKScan on Põhjamaade lihatootja, mis toodab ja turustab sea-, veise, linnu- ja lambaliha, töödeldud liha ning valmistoite. Möödunud aastal teenis kontsern 1,8 miljardi euro suuruse käibe juures 18 miljonit eurot kahjumit. Eestis kuulub HKScani kontsernile Rakvere Lihakombinaat ja Tallegg.

HKScan Estonias on kokku ligi 1130 töötajat. Neist 785 töötab Rakvere lihatööstuses ja 240 inimest Tabasalu lihatööstuses. Ülejäänud töötavad Talleggi linnukasvatuses.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles