Video ja galerii: renessansipäevadel tantsiti tänapäevast välja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rakvere rahvamaja oli teises sajandis. Küünlad leegitsesid tüünelt, toolid tantsusaalis andsid aimu renessansist. Taassünniks nimetatud ajastu tantsud ja muusika aga tõid vaatajatele ning osalejatele võimaluse kõrvapilguks.

Tartu vanatantsuansambli Saltatriculi liige Janno ütles, et temal tekitavad renessansiaja tantsud teises ajas olemise tunde. Mees, kes tantsib juba seitsmendat aastat, ütles, et teeb seda mitmel põhjusel. „Vastus on see, et ma saan. Ühest küljest on see midagi täiesti teistsugust igapäevast. Tantsimine on istuvale tööle märkimisväärne vaheldus. Teine põhjus on see, nagu on öelnud ka teadlased, tantsimine parandab mälu. See seltskond, kes meil koos käib on eriline, meil on omavahel huvitav. See on nagu seltskondlik läbikäimise vorm,“ rääkis mees, kes töötab arvutispetsialistina. Janno sõnutsi harjutavad nad gooti, renessansi ja ka baroki tantse.

„See kõik tekitab tunde, et oled teises ajas, andes kõrvapilgu. Võimaluse maailmast kõrvale astuda,“ ütles Janno.

Rakvere renesansipäevade üks vedaja, Tartu päritolu Külli Kressa ütles, et kui tema saaks otsustada, toimuks igal pool renessansiball. „Olen lapsest peale Shakespeare´i fänn, see, et muusika ja renessansitants tuli sinna juurde, oli naturaalne. Kui armastad seda kirjandust, siis kõik tuleb sujuvalt,“ rääkis Külli Kressa.

Rakveres on tema sõnutsi suur huvigrupp, kes tahab teha, ja niimoodi Küll heameelega seda kõike veab.

Korraldaja Anne Nõgu lisas, et viiendat korda toimuv üritus algas nii, et Rakvere linnus kutsus Külli õpetama keskaja tantse, aga üritus toimus tema koolis. „See oli avatud kursus, Rakvere linnuse mehed ja meie kooli naised tantsisid Külli õpetuse järgi,“ rääkis Nõgu. Ta lisas, et ajalooline tants aitab lastel ajastut ja inimest paremini tundma õppida. Külli nõustus, ilmselgelt on tegemist ajaloolise meenutusega. „Renessansi tants on nii inimlik, inimene, kes ei ole julenud tantsida, läheb sellega lahti ja saab hoo sisse. See paneb esimese tantsupisiku sisse, sest ta on kergesti lähenetav,“ kõneles Külli Kressa.

Ehkki sääraseid kultuurikollektiive pole palju, on Rakvere renessansipäevad kasvanud rahvusvaheliseks. Korraldajatel plaane jagub, Anne Nõgu sõnutsi tahaks ta rohkem kaasata noori muusikuid, samuti võiks üritus olla Rakvere linnuses. Seda meelt on ka Külli Kressa, linnus sobib suurepäraselt, sest selles on nii palju eri pindu, kus saab tantsida eri stiile.

Lisaks Tartu tantsugrupile Saltatriculi osalesid sedakorda ka Otsa kooli noored muusikud ja vanatantsuansambel Vento del Tempo Peterburist. Toimus ka Ekaterina Smolnyakova juhendatav töötuba, kus oli kavas “Bizzarria d'Amore”.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles