Uneaega kärpiv nutisõltuvus sunnib lapsed koduõppele

Kelly Olesk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Unenõustaja Kene Vernik käis Tartu Descartes’i koolis noorte tervisekonverentsil rääkimas hea une tähtsusest ja nutiseadmete mõjust tervisele.
Unenõustaja Kene Vernik käis Tartu Descartes’i koolis noorte tervisekonverentsil rääkimas hea une tähtsusest ja nutiseadmete mõjust tervisele. Foto: Margus Ansu

Nuti- ja arvutisõltuvus tekitab noortele uneprobleeme, mille tagajärjel jäävad nad koduõppele või kukuvad lausa koolist välja. Õpilased, kes on une arvelt arvutis ega lähe õigel ajal magama, lükkavad oma unetsüklit iga päevaga hilisemaks, mistõttu on hommikuti ärgata järjest raskem. 

Pidev ekraani jälgimine pole kahjulik ainult silmadele, kehale ja vaimsele tervisele, vaid ka unele. Kui enne magamaminekut suhelda arvutis või nutitelefonis sõpradega ning vaadata sinist ekraani, siis aju muudkui tegutseb. Ekraanist kiirgav sinine valgus annab ajule mõista, et on päev, ja nii aeglustub inimesel unehormooni melatoniini tootmine ning unisust ei tekigi. Küll aga tekivad probleemid.

Nõustamisele pöördub väga palju noori, kel on nutisõltuvuse ja liiga vähese magamise tõttu raske koolis käia, tõdes reedel tervist edendavate koolide võrgustikku kuuluvas Descartes’i koolis korraldatud noorte tervisekonverentsil «Lendan tervelt ellu» Hea Une Keskuse nõustaja Kene Vernik. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles