Põhja-Korea on valmis Ühendriikidega Korea poolsaare denukleariseerimisest rääkima

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un poseerimas koos Lõuna-Korea kultuuridelegatsiooniga, kelle hulgas olid ka noored popstaarid
Kim Jong-un poseerimas koos Lõuna-Korea kultuuridelegatsiooniga, kelle hulgas olid ka noored popstaarid Foto: KCNA VIA KNS/AFP

Põhja-Korea võimuesindajad on teavitanud USA kolleege, et riigi liider Kim Jong-un on valmis Ühendriikidega Korea poolsaare denukleariseerimisest rääkima, teatasid pühapäeval valitsusallikad väljaannetele Wall Street Journal ja Washington Post.

Tegemist on esimese korraga, kui taoline ettepanek on otse Ühendriikidele edastatud. Varem on seda vahendanud Lõuna-Korea võimuesindajad ja Kim tegi vastavasisulise avalduse ka oma Hiina visiidi ajal.

"USA on saanud kinnituse, et Kim Jong-un on valmis Ühendriikidega Korea poolsaare denukleariseerimisest rääkima," kinnitas USA presidendi Donald Trumpi administratsiooni allikas mõlemale väljaandele.

Hiina välisminister Wang Yi kinnitas möödunud nädala kohtumisel Põhja-Korea välisministri Ri Yong-hoga, et Peking toetab Pyongyangi plaanitavaid tippkohtumisi USA ja Lõuna-Koreaga.

Wang ütles kohtumisel, et Peking hindab Põhja-Korea pingutusi pingete leevendamiseks Korea poolsaarel.

Põhja-Korea välisminister lubas, et Pyongyang jätkab tihedat strateegilist suhtlust Pekingiga, nagu lepiti kokku Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni hiljutisel kohtumisel Hiina presidendi Xi Jinpingiga.

Kim kohtub 27. aprillil Lõuna-Korea presidendi Moon Jae-ini ja enne mai lõppu Ühendriikide riigipea Trumpiga.

Põhja-Korea ja Lõuna-Korea leppisid tippkohtumise korraldamises kokku märtsi algul Lõuna-Korea julgeolekunõuniku ja luurejuhi visiidi käigus Pyongyangi. Paar päeva hiljem edastasid Lõuna-Korea julgeolekujuhid USA presidendile Kimi ettepaneku korraldada USA-Põhja-Korea tippkohtumine, mille Trump vastu võttis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles