Iltalehti: soomlane võib Eestis kiiruskaameratele keskmist sõrme näidata (4)

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Maria Conradi / Caro / Scanpix

Suvi ja üha hoogu koguv viinaralli toob Eestisse tuhandeid autodega  soomlasi, kes aga võivad karistamatult ringi kihutada, sest Eesti riik ei ole saatnud põhjanaabritele maksmiseks  mitte ühtegi  trahvinõuet, kirjutab Iltalehti.

Põhjanaabrite  seas on laialt levinud  teadmine, et  Soome autojuhid saavad Eestis ohtralt  trahve, kuid nad ei pea neid ealeski maksma, sest välismaalastest rikkujatele ei saadeta lihtsalt nõuetekohaselt vormistatud nõudeid.

Sisse ei ole nõutud trahve isegi kihutamiste eest, mille puhul kiirust ületati 60-80 kilomeetrit tunnis. Eesti politsei pole vaevunud täitma nõuetekohaseid dokumente ja saatma neid läbi justiitsministeeriumi naaberriiki, väitis Iltalehti.

Soome internetifoorumites jagatakse ohtralt soovitusi, kuidas käituda, et liiklusseaduse rikkumise eest trahve mitte maksta. Tegemist on väga asjakohase oskusteabega, sest juba talvel sai alguse  Eestit läbiv  seiklusterohke nn viinatee Lätimaale Iklasse või Ainažisse.

Samal ajal, kui soomlased ei pea ajalehe hinnangul Eestis üldse trahve maksma, jätavad eestlased Soomes maksmata iga neljanda liiklustrahvi. Kuid näiteks poolakate puhul ulatub Eestis tasumata trahvide osatähtsus 90 protsendini.

Ainukese näitena Eestis liiklustrahve tasunud soomlasest toob Iltalehti Soome spordi- ja meelahutustähe Kalle Palanderi, kes elab Eestis mõisahärrana. Alguses jättis Palander liiklustrahvid külma kõhuga maksmata. Kui aga trahvikviitungeid oli tema Eestis asuvasse postkasti kogunenud juba mitu, toimus mehel vestlus kohalike võimuesindajatega, kelle sõnul võib maksmata trahvide tõttu ka soolaputkasse sattuda.

Trahvide maksmisest hoidumise eest lubab Eesti seadus välismaalase ilma jätta viisast, kuid viisavabalt Eestisse reisivad soomlased ei pea sellise karistuse pärast muretsema.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles