Saksa politsei otsis läbi paremäärmuslaste kodud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa politsei eriüksuse liikmed.
Saksamaa politsei eriüksuse liikmed. Foto: Sven Hoppe/AP/Scanpix

Saksamaa föderaalprokurörid teatasid, et eile otsiti läbi mitmete paremäärmusliku Reichsbürgeri liikumisega seotud isikute kodud.

Arvatakse, et eilsete läbiotsimistega seotud Reichsbürgeri liikmed olid 2017. aasta suvel hakanud koostööd tegema ning olid valmis ka inimesi oma eesmärkide saavutamise nimel tapma. Selleks otstarbeks olid äärmuslased omale väidetavalt ka relvad muretsenud.

Berliini, Brandenburgi ja Tüüringi liidumaal aset leidnud reidid korraldati, et tegeleda tekkinud kahtlustega ja teha kindlaks, kas kahtlusalustel on relvad. Prokuröride sõnul kedagi ei vahistatud. Operatsioonil osales nii Saksamaa politsei eriüksus GSG 9 kui ka kiirreageerijad. Pole teada, kas läbiotsimiste käigus ka relvi leiti.     

Reichsbürgeri liikumine ei tunnista tänapäevast Saksamaa liitvabariiki ja usub, et õigeks peaks pidama aastatel 1871-1918 eksisteerinud Saksa Riigi Teise maailmasõja eelseid piire. Paljud liikmetest on antisemiitlikud ja usutakse, et osa neist on valmis toime panema ka vägivaldseid tegusid.

Veel hiljuti usuti, et rühmitusel pole kindlat liidrit ja tegu pole organiseeritud grupeeringuga. Sel aastal kirjutati Saksamaa meedias, et liikmete arv on kasvamas ja väidetavalt üritatakse kokku panna armeed.

Arvatakse, et Saksamaal on umbes 15600 Reichsbürgeri liiget, kellest suurem osa tegutseb Baierimaal. Eelmisel aastal mõisteti üks liige politseiniku tapmise eest eluks ajaks vangi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles