Ukraina president tegi üllatusvisiidi Türki (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Petro Porošenko (vasakul) ja Recep Tayyip Erdoğan.
Petro Porošenko (vasakul) ja Recep Tayyip Erdoğan. Foto: HANDOUT/Reuters/Scanpix

Ukraina president Petro Porošenko tegi täna avalikkusele üllatuslikult visiidi Istanbuli, kus arutas energiakoostööd Türgi ja Katariga ning Venemaal vangistatud ukrainlaste saatust.

Porošenko visiidist ei teatanud ette kumbki osapool. Ta kohtus visiidi käigus Türgi välisministri Mevlüt Çavuşoğlu ja presidendi Recep Tayyip Erdoğaniga, ütlesid mõlema presidendi kantseleid.

Kohtumine toimus ajal, mil Türgi teeb aina tihedamalt koostööd Ukraina vaenlase Venemaaga, kes annekteeris 2014. aastal Ukrainale kuuluva Krimmi poolsaare ja kes toetab Ida-Ukrainas võitlevaid separatiste.

Ukraina presidendi kantselei sõnul arutas Porošenko kiirvisiidi käigus ühiste energiaprojektide rakendamist, kaasa arvatud Ukraina, Türgi ja Katari kolmepoolset koostööd.

Katar on Türgi tähtis liitlane Pärsia lahel. Ukraina tahab sealt laevadega importida veeldatud maagaasi (LNG) läbi Bosporuse väina. Sellega tahab Kiiev leevendada energiaallikate puudujääki, mille on kaasa toonud vastasseis Venemaaga.

Porošenko külastas Katari märtsis. Hiljem ütles ta, et Doha on valmis tarnima Ukrainale LNG-d. LNG transport läbi Bosporuse vajab Türgi luba. Seni pole Türgi tahtnud niivõrd plahvatusohtlikku kaupa läbi kitsa veetee lubada.

Kiievi avalduses lisati, et Türgi toetab ÜRO rahuvalvajate saatmist Ida-Ukrainasse ja on nõus missioonis osalema. Ukraina ja Türgi liidrid arutasid ka olukorda Krimmis. Türgi valitsus on poolsaare annekteerimisele vastu ning muretseb Krimmis elava krimmitatarlaste vähemuse pärast.

Lisaks öeldi, et liidrid arutasid Ukraina poliitvangide vabastamist Venemaa vanglatest. Rohkem üksikasju selle kohta ei avaldatud.

2017. aasta oktoobris vabastati pärast Erdoğani sekkumist vangist kaks krimmitatarlast, kes olid annekteerimise vastu. Tollal tänas Porošenko Erdoğani tema püüdluste eest.

Türgi presidendi kantselei väljastas kõnelustest Porošenkoga lühiavalduse. Selles öeldi, et liidrid vestlesid lennujaamas, pärast mida lendas Erdoğan Ankarasse. Çavuşoğlu teatas Twitteris, et pooled arutasid kahepoolseid suhteid ja regionaalseid küsimusi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles