Riigid võivad keelata sõidujagamisteenust ilma Komisjoni teavitamata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinki Takso24 autod lisatakse Uberi teenusesse.
Tallinki Takso24 autod lisatakse Uberi teenusesse. Foto: KAI PFAFFENBACH/REUTERS/Scanpix

Euroopa Kohtu otsuse kohaselt võivad liikmesriigid keelata sõidujagamisplatvormide nagu Uber tegevust ilma eelnevalt Euroopa Komisjoni teavitamata.

«Liikmesriigid võivad keelata või karistada, vastavalt riigi seadustele, illegaalse transporditegevust nagu UperPop teenust, ilma Euroopa Komisjoni eelnevalt teavitamata,» otsustas Euroopa Kohus seoses UberPopi ja Prantsusmaa vaidlusega.

Sama hinnanguni jõudis Euroopa Kohus ka esialgses ettepanekus mullu juulis, kui kohtujurist Maciej Szpunar võttis seisukoha, et sõltumata sellest, kas transpordifirma Uber osutatav Uberpop teenus kuulub Euroopa Liidu direktiivi kohaldamisalasse või mitte, võivad liikmesriigid keelata ebaseadusliku tegelemise sellise transporditegevusega nagu Uberpop ja selle eest karistada, ilma et nad peaksid komisjonile eelnevalt seaduseelnõust teatama.

Nähtuvalt sarnasest eelnevalt 11. mai ettepanekust kohtuasjas Uber Hispaania kuulub Uberpopi teenus transpordi valdkonda ning ei kujuta endast seega infoühiskonna teenust direktiivi tähenduses. Niisugusel juhul ei ole direktiiv kohaldatav ja komisjonile ei ole vaja seaduseelnõust teatada.

Kohtus tegi otsuse kaasuse raames, milles Prantsusmaa Uberi suhtes on algatatud kriminaalasi, kuna see rikkus Prantsusmaa transpordiregulatsioone. Uberi hinnangul oleks Prantsusmaa uute regulatsioonide kehtestamisel pidanud teavitama Euroopa Komisjoni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles