Õigusemõistja: vanemad on oma laste suurimad vaenlased (13)

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtunik Sirje Õunpuu alustab istungit loenguga, sest lapsevanemad ei saa ise aru, kui palju lapsed nende kaklemise tõttu kannatavad.
Kohtunik Sirje Õunpuu alustab istungit loenguga, sest lapsevanemad ei saa ise aru, kui palju lapsed nende kaklemise tõttu kannatavad. Foto: Eero Vabamägi

Kuidas lapsed aastaid tagasi ilma kohtuta üles kasvatati, küsib üle 20 aasta peretülisid lahendanud kohtunik Sirje Õunpuu, kes läheb pensionile valutava südamega: kohtud ägavad kaklevate vanemate kaebuste all.

Harju maakohtus töötaval Sirje Õunpuul saaks tänavu novembris täis 25 aastat tööstaaži, ent juunist jääb ta pensionile. Aastas ligi 250 perevaidlust klaarivast kohtunikust jääb Harju maakohtusse kaheksa perekonnaõigusega tegelevat kohtunikku. «Töö tapab,» ütleb Õunpuu.

«Ühel päeval tuli minu juurde üks advokaat: ütle Sirje, kuidas lapsi aastaid tagasi ilma kohtuta kasvatati. Nüüd seisavad kõik kohtu väravas,» sõnab pensioneeruv kohtunik Õunpuu intervjuus Postimehele.

Miks vanemad kohtusse pöörduvad?

Tavaliselt vaieldakse selle üle, et ema tahab ainuhooldusõigust ja isast vabaneda. Kui nad on juba lahutatud, siis ema meelest tuleb see «tuust» laste elust ära koristada. Tänagi saadeti mulle üks video, mille põhjal ema väidab, et lapsed kardavad isa. Videost on näha, et lapsed ei karda mitte midagi.

Praegu on tavaline, et kui isa soovib suhtluskorda paika panna, siis ema annab kohe kohtusse avalduse endale ainuhooldusõiguse saamiseks.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles