Tšehhi president palus peaministril pidada kõnelusi kommunistidega

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšehhi peaminister Andrej Babiš rääkimas teisipäeval ajakirjanikega pärast kohtumist president Miloš Zemaniga.
Tšehhi peaminister Andrej Babiš rääkimas teisipäeval ajakirjanikega pärast kohtumist president Miloš Zemaniga. Foto: AFP/SCANPIX

Tšehhi miljardärist peaminister Andrej Babiš ütles teisipäeval, et president Miloš Zeman palus tal arutada valitsuse moodustamist kommunistide ja vasakäärmusliku erakonnaga SPD.

Babiši populistlik erakond ANO võitis oktoobris peetud üldvalimised, saades 200-kohalises parlamendis 78 kohta, kuid ei ole seni suutnud enamusvalitsust moodustada.

Babišil on õnnestunud küll moodustada ANO liikmetest ja parteitutest ekspertidest valitsus, kuid see ei läbinud jaanuaris parlamendis usaldushääletust ja astus tagasi. Vähemusvalitsus jätkab siiski tööd uue valitsuse ametisseastumiseni.

Teised erakonnad ei kiirusta koostööd tegema toidu-, keemiatööstus-, ja meediamagnaat Babišiga, keda ähvardavad kriminaalsüüdistused Euroopa Liidu toetuste väljapetmises. Lisaks püüab peaminister tõrjuda kahtlustusi kommunistliku Tšehhoslovakkia salapolitsei agendina töötamises enne raudse eesriide langemist 1989. aastal.

Eelmisel nädalal nurjusid ANO kõnelused sotsiaaldemokraatidega, mille järel küsis Babiš teisipäeval nõu Vene-, ja Hiina-meelselt ning islamivastaselt Zemanilt. "President soovitas jätkata läbirääkimisi kommunistide ja SPD-ga," ütles Babiš ajakirjanikele, lisades, et ANO juhtkond koguneb edasiste sammude arutamiseks neljapäeval.

"President soovitas jätkata läbirääkimisi kommunistide ja SPD-ga," ütles Babiš ajakirjanikele, lisades, et ANO juhtkond koguneb edasiste sammude arutamiseks neljapäeval.

Tõenäoliselt kavatseb Babiš taotleda erakonnalt Vabadus ja Otsedemokraatia (SPD) ja kommunistidelt, kellel on parlamendis kahe peale 37 saadikukohta, ametliku koalitsiooni asemel mitteametlikku toetust.

Zeman ütles, et kohtub kommunistide liidri Vojtěch Filipi ja SPD juhi Tomio Okamuraga hiljem sel nädalal.

Sõltumatu poliitikaanalüütiku Jiří Pehe sõnul peab Babiš "haistma lõksu ANO võimalikus vähemusvalitsuses, mida toetaksid kommunistid ja SPD".

"SPD-l on väga halb maine. Lääne meedia määratleb selle neonatsistliku parteina ja see oleks hävitav Babiši mainele välismaal. Ma arvan, et ta annab endast parima selle valikuvariandi vältimiseks," sõnas Pehe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles